‘Schedelschilderij’ van Basquiat brengt mogelijk meer dan 50 miljoen dollar op

De kunstmarkt trekt duidelijk weer aan: zo zal een zeldzaam doodshoofdschilderij van wijlen Jean-Michel Basquiat door Christie’s geveild worden voor meer dan 50 miljoen dollar.

Van het werk, dat ‘In this Case’ getiteld is, heeft Christie’s geen officiële schatting, maar het veilinghuis vertelt verzamelaars op verzoek dat het meer dan 50 miljoen dollar waard is. Handelaren zeiden tegen zakensite CNBC dat het werk zelfs voor het dubbele van die prijs over de toonbank kan gaan.

Het schilderij wordt het pronkstuk van Christie’s verkoop van 21e-eeuwse kunst in mei in New York. De veilingen van de 20e en 21e eeuw zullen ook een Pablo Picasso bevatten (die naar schatting óók meer dan 50 miljoen dollar zal opbrengen, red.). Daarnaast komen er topstukken van Claude Monet, Mark Rothko en Vincent Van Gogh onder de hamer – een teken dat de hoge prijzen verkopers ertoe verleiden afstand te doen van werken uit hun privécollectie.

In 2017 werd een andere Basquiat verkocht op een veiling van Christie’s, voor 110 miljoen dollar. ‘In this Case’ – met zijn ‘dramatische rode en gele kleurenpalet’ kan naar verluidt nóg meer opbrengen.

Graffitikunstenaar

Basquiat is een voormalige graffitikunstenaar uit New York die in 1988 op 27-jarige leeftijd overleed. Hij was de eerste Afro-Amerikaanse schilder die wereldfaam vergaarde en bewoog zich in dezelfde kringen als Andy Warhol.

In 1996 werd over hem een film uitgebracht, toepasselijk ‘Basquiat’ betiteld. Karakteracteur Jeffrey Wright nam de rol van de heroïneverslaafde kunstenaar op zich.

In het licht van de diversiteitskwestie is Basquiat snel uitgegroeid tot een favoriet onder rijke internationale verzamelaars. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20