Christie’s veilt duurste Picasso-schilderij sinds begin pandemie

Op 11 mei gaat ‘Femme assise près d’une fenêtre (Marie-Thérèse)’ onder de hamer, een portret dat Picasso maakte van zijn 17-jarige minnares Marie-Thérèse Walter. De verwachte opbrengst bedraagt 55 miljoen dollar (46,5 miljoen euro).

Dat het topstuk aan die prijs wordt aangeboden, wijst er volgens NRC op dat het vertrouwen in de kunstmarkt gestegen is. Die markt kromp vorig jaar met ongeveer een kwart. De zwaarst getroffen sector was die van de impressionistische en moderne kunst.

Goudharige tienermuze

Het werk dateert uit 1932, wat een boerenjaar was voor Picasso. De toen 45-jarige Spaanse artiest maakte een hele rist iconische portretten van zijn goudharige tienermuze. Het koppel woonde in Château de Boisgeloup in Normandië.

‘Femme assise (…) werd geschilderd tijdens een cruciaal jaar waarin Picasso een nieuwe beeldtaal ontwikkelde om zijn muze en geliefde af te beelden’, aldus Vanessa Fusco, vicepresidente van Christie’s.

Francis Bacon

Ter vergelijking: een 84,5 miljoen dollar opleverend drieluik van Francis Bacon was het duurste kunstwerk dat vorig jaar op een veiling werd verkocht. Een lage prijs in vergelijking met de grootste veilingen van de voorbije jaren. De economische onzekerheid door de pandemie deed rijke kunstverzamelaars in 2020 de hand op de knip houden.

Dit jaar op de kunstmarkt is dus eerder veelbelovend aangevat.

Lees ook: Madrid houdt verhuis van Picasso’s Guernica naar Guernica tegen

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20