Zeldzame paars-roze diamant onder de hamer voor 38 miljoen dollar

Sothebys

Een ‘uitzonderlijke en superzeldzame’ paars-roze diamant gaat binnenkort onder de hamer bij veilinghuis Sotheby’s. Die zou tot 38 miljoen dollar kunnen opbrengen.

The Spirit of the Rose

De steen is 14,83 karaat zwaar en heet ‘The Spirit of the Rose’, vrij vertaald de geest van de rooos. Drie jaar geleden werd hij uit een mijn in Rusland gehaald door Alrosa. Toen woog hij 27,85 karaat, het was toen het zwaarste roze kristal die ooit in Rusland werd geworden.

Het heeft een jaar geduurd eer de ovalen steen bijgeslepen raakte. Hij is sindsdien tentoongesteld in Hongkong, Singapore, Taipei en Zwitserland, waar hij nu verblijft. Op 11 november is het D-Day.

Hoe uitzonderlijk de steen is, mag blijken uit de uitleg van Gary Schuler, de schatter bij Sotheby’s. De kleur is Fancy Vivid Purple-Pink en hij is ‘intern foutloos’. Dat moet aanduiden dat het een kristalheldere diamant is. Slechts 1 procent van alle roze diamanten zijn groter dan 10 karaat en slechts 4 procent is van die kleur. ‘Een steen als The Spirit of the Rose is, door zijn rijke kleur en grootte, dan ook echt uitzonderlijk.’

Roze diamanten zijn wat waard

Roze diamanten stijgen sneller in prijs dan die van elke andere kleur, zegt de Fancy Color Research Foundation. Tussen 2010 en 2019 is de prijs van roze diamanten met 116 procent gestegen.

In 2017 ging een roze diamant van 59,60 karaat onder de hamer, de Pink Star. Het was het duurste juweel ooit, aan 71,2 miljoen dollar bij hetzelfde veilinghuis in Honkong. Het vorige record viel in 2010, met 46,16 miljoen dollar voor een Graff Pink-diamant. Die woog 24,78 karaat.

Naast The Spirit of the Rose worden er 25 andere waardevolle stenen verkocht op 11 november. Dan is er bij het veilinghuis de Magnificent Jewels and Noble Jewels-verkoop.