Scandinavisch bedrijf lanceert anti-pesttool die beledigingen herschrijft

Met een nieuwe tool bindt een Scandinavisch IT-bedrijf de strijd aan tegen online pesten onder kinderen. Polite Type, een open-source lettertype, herschrijft kwetsende woorden terwijl die getypt worden.

De ontwikkelaar ontwierp de tool naar eigen zeggen om ‘cyberpesters te ontwapenen’. Wie het lettertype gebruikt en bijvoorbeeld ‘ik haat je’ typt, zal die zin in realtime zien wijzigen ‘ik ben het niet met je eens’. Woorden zonder een letterlijk en zachter alternatief, worden geblurred.

Een divers team met ervaring in het tegengaan van racisme en het verhogen van inclusie was betrokken bij de ontwikkeling van het lettertype. Ook tieners werden betrokken bij het proces. ‘We willen dat pesters de woorden die ze gebruiken en de werkelijke betekenis ervan heroverwegen’, klinkt het bij ontwikkelaar TietoEVRY.

Emotionele littekens

‘Pesten is vooral schadelijk als het gaat om kinderen en jongeren. Zij hebben niet dezelfde psychologische draagkracht om met haatdragende opmerkingen om te gaan. Het kan langdurige emotionele littekens veroorzaken’, stelt communicatieverantwoordelijke Kia Harin in een persbericht.

Het is niet het eerste initiatief om online pesten tegen te gaan. Eind vorig jaar kondigde sociaal mediaplatform Instagram aan dat het artificiële intelligentie zal inzetten om beledigende bijschriften bij foto’s of video’s te identificeren. De tool vraagt dan aan de persoon in kwestie of hij of zij de reactie of het bijschrift wil aanpassen voor verzending.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20