Saoedi-Arabië stapt in kapitaal van autobouwer McLaren

Saoedi-Arabië wordt aandeelhouder van de Britse autobouwer McLaren. Het Saoedische Public Investment Fund (PIF) heeft immers deelgenomen aan een nieuwe kapitaalronde die de Britse constructeur die heeft georganiseerd.

Met deze nieuwe investering breidt Saoedi-Arabië ook zijn activiteiten in de autosport verder uit.

Corona

McLaren, dat gecontroleerd wordt door de groep Mumtalakat uit Bahrein, is door de uitbraak van de coronacrisis zwaar geraakt. De uitbraak van het virus dwong de constructeur zijn productie op te schorten. Daarnaast moest ook de kalender van de Formule 1 worden aangepast, waarbij een aantal wedstrijden werden afgelast en enkele races naar een andere datum werden verschoven.

Dat was een aanzienlijke tegenslag voor McLaren, dat in de Formule 1 al een bijzonder moeilijke periode achter de rug had, maar inmiddels tekenen van verbetering had laten optekenen.

Om de impact van de coronacrisis op te helpen opvangen, heeft de McLaren Group met een kapitaaloperatie een bedrag van ruim 750 miljoen dollar opgehaald. Daarbij werd 550 miljoen dollar gevonden bij Ares Management en het Saoedische Public Investment Fund.

Bestaande aandeelhouders, waaronder Mumtalakat, namen voor een bedrag van 150 miljoen dollar aan de operatie deel.

Jeddah

Om bijkomende financiële middelen te verzamelen had McLaren eerder dit jaar ook al zijn beroemde hoofdkwartier in de Britse stad Woking verkocht. De autoconstructeur is nu huurder van het complex. Daarnaast besliste McLaren ook één derde van de aandelen in zijn raceteam te verkopen aan investeerders uit de Verenigde Staten.

Analisten merken op dat de instap van de Saoedische investeerder in McLaren onderdeel is van een bredere strategie. Saoedi-Arabië wil zijn positie in de wereldwijde autosport versterken. De Saoedische nationale oliemaatschappij Aramco is als sponsor bij de Formule 1 betrokken.

Eind dit jaar zal Saoedi-Arabië bovendien in de straten van de stad Jeddah voor de eerste keer een Grand Prix kunnen organiseren. Andere landen in de regio hebben al langer een dergelijk evenement op hun kalender staan.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20