McLaren heeft overnemer voor zijn beroemde hoofdkwartier

De Britse autoconstructeur McLaren heeft een koper gevonden voor zijn hoofdkwartier in Woking. Het complex wordt overgenomen door de Amerikaanse vastgoedinvesteerder Global Net Lease, die de site echter meteen opnieuw voor een periode van twintig jaar aan McLaren verhuurt.

De opbrengsten van de verkoop van het vastgoed moet McLaren helpen om de impact van de coronacrisis op te vangen. Global Net Lease betaalt voor het vastgoed aan McLaren een bedrag van 170 miljoen pond.

Besparingen

In Woking zijn zowel de administratie als de productie van McLaren gevestigd. De Britse autobouwer ging in september vorig jaar op zoek naar een potentiële overnemer van het complex. Door de uitbraak van de coronacrisis had McLaren de productie immers tijdelijk moeten onderbreken, terwijl ook de wereldwijde autoverkoop een sterke terugslag kende.

Bovendien moest vorig jaar ook de start van het nieuwe seizoen van de Formule 1 worden uitgesteld. Al die tegenslagen zorgden ervoor de McLaren financieel met problemen geconfronteerd dreigde te worden.

Om die impact enigszins te kunnen opvangen, werd beslist om 1.200 arbeidsplaatsen te schrappen. Uiteindelijk zouden in mei vorig jaar 800 werknemers moeten vertrekken. Daarnaast kreeg de autobouwer van de Nationale Bank van Bahrein een lening van 150 miljoen pond toegezegd.

Norman Foster

Om de overlevingskansen van McLaren te kunnen blijven garanderen, werd echter ook besloten tot een sale-and-lease-back operatie met het vastgoed van het bedrijf. Gehoopt werd dat het bedrijf met de verkoop van zijn hoofdkwartier een bedrag van 200 miljoen pond zou kunnen ophalen. Uiteindelijk moest McLaren echter instemmen met een bedrag van 170 miljoen pond.

Het hoofdkwartier van McLaren in Woking, in het Engelse graafschap Surrey, werd zeventien jaar geleden gebouwd volgens plannen van architect Norman Foster. Tien jaar geleden kreeg het complex een certificatie van de Carbon Trust voor de milieuvriendelijke eigenschappen die bij de constructie waren voorzien. Het gebouw wordt onder meer gekoeld door het water uit omliggende meren en het complex is bedekt met een zelfreinigend dak.

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20