Autobouwer McLaren verkoopt iconisch hoofdkwartier om extra cash te tanken

De Britse autobouwer McLaren, constructeur van exclusieve sportwagens, heeft zijn Technology Centre in Woking te koop gezet. Na die transactie wil het bedrijf het complex van de nieuwe eigenaar opnieuw huren. Dat heeft Mike Flewitt, topman van McLaren Automotive, bevestigd. De onderneming zou met de verkoop een bedrag van 200 miljoen pond willen ophalen.

De operatie vormt onderdeel van een herstructurering die eerder al werd aangekondigd en die de schuldenlast van McLaren moet helpen afbouwen. De uitbraak van de pandemie zal volgens Mike Flewitt de verkoop van de constructeur dit jaar nagenoeg doen halveren.

Sterke periode

Flewitt raamt dat McLaren dit jaar nog ongeveer 2.700 wagens zal verkopen. Dat betekent een daling met 42 procent tegenover vorig jaar. Daarmee komt een einde aan een sterke periode die de Britse constructeur het voorbije halve decennium heeft laten optekenen.

Vijf jaar geleden haalde McLaren een verkoop van 1.654 exemplaren. Drie jaar geleden was dat echter gestegen tot een recordniveau van 4.806 wagens. Vorig jaar werd er nog een verkoop van 4.662 auto’s opgetekend.

Mike Flewitt erkent dat McLaren onder de coronacrisis zwaar heeft geleden. ‘Het eerste kwartaal van dit jaar was relatief zwak,’ geeft hij toe. ‘De lente had een herstel moeten zorgen, maar dat werd door de uitbraak van de coronapandemie onmogelijk gemaakt. De fabriek legde eind maart de productie stil.’

In juni werden de activiteiten gedeeltelijk opnieuw opgestart met de productie van de Speedtail. Er werden van de Speedtail – die 2,3 miljoen dollar kost – sindsdien wereldwijd tussen dertig en veertig exemplaren verkocht. Flewitt verwacht tijdens de resterende maanden van het jaar een verder herstel. Daardoor zou dit jaar alsnog een verkoopvolume van 2.700 exemplaren moeten worden gehaald.

De McLaren Speedtail, het recentste paradepaardje van de sportwagenconstructeur – Isopix

Racing

Flewitt zegt volgend jaar een verdere heropleving te verwachten. Ten laatste over drie jaar zou de verkoop zich hebben moeten hersteld tot een niveau dat voor de uitbraak van de coronacrisis was opgetekend. Flewitt waarschuwt wel dat de onzekere evolutie in de coronacrisis concrete voorspellingen moeilijk maakt.

Door de lagere omzet wordt het voor McLaren echter moeilijker om zijn geplande financiële strategie te volgen. Om zijn financiële positie te versterken haalde het bedrijf in maart bij zijn aandeelhouders een bedrag van 300 miljoen pond op. Daarnaast werd ook een lening van 150 miljoen pond afgesloten.

In mei besliste de autobouwer ook 1.200 banen te schrappen om zijn personeelskosten te verminderen. Bij McLaren werkten op dat ogenblik ongeveer 4.000 mensen. Met de verkoop van zijn iconisch hoofdkwartier, ontworpen door architect Norman Foster, zou McLaren zijn schulden verder willen afbouwen.

Ook een verkoop van een minderheidsbelang in het raceteam McLaren Racing zou niet worden uitgesloten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20