Formule 1 kan nog minstens vijf jaar op Ferrari, McLaren en Williams rekenen

De Formule 1 zal alvast tot midden dit decennium op de deelname van de renstallen McLaren, Ferrari en Williams kunnen rekenen. Daarvoor hebben de drie teams met de Fédération Internationale de l’Automobile (FIA) en Liberty Media, eigenaar van organisator Formula One, het zogenaamde Concorde Akkoord ondertekend.

De Concorde Akkoorden, waarvan de eerste versie ruim veertig jaar geleden werd ondertekend, moeten een compromis tussen de belangen van de teams en de organisatoren garanderen. De akkoorden handelen over technische aspecten, maar vooral financiële kwesties zijn vaak onderwerp van discussie.

Budgetten

Dreigende breekpunten zijn vaak de verdeling van de inkomsten uit de televisierechten en de prijzengelden. Dat is ook nu het geval. Om de spankracht van de wedstrijden te verhogen en de kansen van de kleinere teams te versterken, heeft Formula One voor de eerste keer een budgetbeperking geïntroduceerd.

Dat maakt het de grote merken moeilijker om hun grotere financiële slagkracht in te zetten om ook hun technologische voorsprong verder uit te bouwen.

In de aanloop naar een nieuwe editie van de Concorde Akkoorden, die inmiddels aan hun achtste editie toe zijn, hebben de grote merken dan ook al vaak gedreigd om af te haken en zelfs een alternatieve competitie op te zetten.

Ook nu zorgde de overeenkomst voor de nodige onenigheid. Samen met McLaren en Williams heeft nu echter ook Ferrari, één van de grote namen in de competitie, het nieuwe akkoord ondertekend. 

Louis Camilleri, topman van Ferrari, noemde de ondertekening een belangrijke stap om de stabiliteit en de groei van de sport te garanderen. Ferrari is het enige team dat sinds het begin van de Formule 1 ononderbroken aan de start is verschenen.

Met McLaren en Williams heeft Formula One zich ook verzekerd van een verdere samenwerking met weliswaar twee kleinere, maar wel bijzonder traditierijke teams.

Mercedes

Verwacht wordt dat de andere teams eveneens het nieuwe Concorde Akkoord zullen ondertekenen. Dat zal wellicht ook het geval zijn voor Mercedes. Het Duitse team wierp zich de voorbije weken op als de grootste criticus van de nieuwe overeenkomst, maar heeft sindsdien zijn houding versoepeld.

Ook Racing Point nam een afwachtende houding aan. 

De ondertekening van het nieuwe Concorde Akkoord dient te gebeuren voor eind augustus. Formula One zegt er echter alle vertrouwen in te hebben dat alle tien teams uit de competitie hun handtekening zullen plaatsen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20