Saoedische sportsector gaat op zoek naar buitenlandse investeerders

Saoedi-Arabië wil buitenlandse investeerders de mogelijkheid bieden om een belang te nemen in zijn nationale sportsector. De Saoedische regering heeft daarvoor het platform Nafes, dat aanvragen voor vergunningen moet evalueren van buitenlandse partijen die in het land in activiteiten uit 27 verschillende sporttakken, willen investeren.

De buitenlandse inbreng moet ervoor zorgen dat de sport een groter aandeel krijgt in het bruto binnenlandse product van Saoedi-Arabië. Onder meer wordt het voor buitenlanders mogelijk om te investeren in voetbal, basketbal, tennis, wielrennen, turnen, e-sports en gevechtssporten.

Groei

Nafes, opgericht door het Saoedische ministerie van Sport, kan aan buitenlandse investeerders de mogelijkheid bieden om meerderheidsaandeelhouder of volledig eigenaar te worden van sportclubs, academies of sportcentra.

Het ministerie wijst er daarbij op dat de sporteconomie van het land de voorbije drie jaar een groei van 174 procent heeft laten blijken. De bijdrage van de sport aan het Saoedische bruto binnenlandse product zou daarbij met 22 procent zijn gestegen.

Nafes kreeg tevens de opdracht een programma uit te werken om in een aantal sportdisciplines het aanbod van competitieve clubs op te voeren.

De lancering van Nafes kadert in het programma van het Saoedische koninkrijk om de economie van het land tegen het einde van dit decennium sterker te diversifiëren. Het land wil immers minder afhankelijk worden van de inkomsten uit de oliewinning. Onder meer entertainment krijgt in dat programma meer mogelijkheden. Daarin worden nu ook een aantal initiatieven in de sportsector gepland. 

Mensenrechten

Saoedi-Arabië heeft de voorbije jaren zelf een aantal investeringen in buitenlandse sportaccommodaties gedaan. Het is echter de eerste keer dat het land buitenlandse investeringen in zijn eigen sportindustrie toelaat.

“Sport is een integraal onderdeel van onze toekomst”, betoogt echter Abdulaziz bin Turki Al Faisal, de Saoedische minister van sport. “De ongelooflijke passie van ons land voor sport is alom bekend. Naarmate meer mensen actief worden en een sportactiviteit beginnen uit te oefenen, groeien ook de economische opportuniteiten.”

Saoedi-Arabië is al sterk actief in de internationale sportwereld. Het land heeft al verscheidene internationale sportevenementen georganiseerd, zoals onder meer de Italiaanse Supercup en de European Golf Tour. Saoedi-Arabië ontving ook al autowedstrijden zoals Formula E en de Dakar Rally. In december wordt in het land voor de eerste keer een Grote Prijs in de Formule 1 betwist.

Tegelijkertijd blijft het land ook in de sportwereld controversieel. Er is immers de blijvende kritiek op inbreuken tegen de mensenrechten. Daarnaast wordt het land ook genoemd in verband met het televisieplatform BeoutQ, dat ervan beticht wordt illegaal sportwedstrijden uit te zenden.

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20