Saoedi-Arabië heeft de lancering aangekondigd van de Boutique Group, een nieuw toeristisch merk dat een portfolio iconische historische en culturele paleizen in het land moet beheren en tot ultraluxe boetiekhotels wil ombouwen. De Boutique Group is een initiatief van het Saoedische Public Investment Fund (PIF).
“Ons project wil het levendige erfgoed en de cultuur van Saoedi-Arabië nieuw leven inblazen om voor de bezoekers een nieuwe en unieke ervaring te creëren”, benadrukken woordvoerders van de Boutique Group. De eerste fase van het project zal zich toespitsen op de ontwikkeling van drie historische paleizen.
De portefeuille bestaat voorlopig uit het Al Hamra Paleis in Jeddah en het Tuwaiq Paleis en het Rode Paleis in Riyad. De drie locaties bieden elk tussen zeventig en vijfennegentig verblijfseenheden – bestaande uit paleissuites, luxevilla’s en gastenkamers – aan. De ontwikkeling gebeurt in samenwerking met de privésector.
Luxetoerisme
De Boutique Group wil naar eigen zeggen in zijn benadering de cultuur en het erfgoed van het koninkrijk combineren met moderne voorzieningen om zijn gasten een exclusieve ervaring en unieke service aan te bieden.
“Het initiatief dient het Saoedische luxetoerisme verdere groeikansen te bieden en moet bijdragen tot de ontwikkeling van de lokale economie”, luidt het daar. “Daarbij wordt een pakket hoogwaardige ervaringen – van exclusieve diners tot complete wellness pakketten – aangeboden. Voor de gasten worden exclusieve diensten uitgewerkt.”
Yasir Al-Rumayyan, gouverneur van het Public Investment Fund, benadrukt dat zijn bedrijf de opdracht heeft gekregen om de capaciteiten van veelbelovende economische sectoren in Saoedi-Arabië te ontsluiten.
Deze inspanningen moeten het land helpen om zijn economie verder te diversifiëren en dienen bij te dragen tot de groei van het bruto binnenlandse product dat niet aan de olieproductie is gekoppeld.
Toekomstplan
“De Boutique Group zal het toch al unieke toeristische aanbod van het Saoedische koninkrijk verder verbeteren, de positie van het land als een toonaangevende regionale en internationale toeristische en culturele bestemming versterken en zal een bijdrage tot de realisatie van het economische toekomstplan Vision 2030 leveren”, luidt het daarbij.
Het Al Hamra Palace wel vijftig jaar geleden door de toenmalige Saoedische koning Faisal bin Abdulaziz Al Saud aangeduid als overnachtingsgelegenheid voor de meest prominente internationale gasten die het land ontving.
Het Rode Paleis wordt anderzijds beschouwd als het eerste gebouw van gewapend beton dat bijna acht decennia geleden in de stad Riyad werd gebouwd.
Ook het Tuwaiq Palace, veertig jaar geleden gebouwd, wordt als een van de meest prominente historische en culturele bezienswaardigheden van de stad Riyad bestempeld.
(kg)