Saoedi-Arabië wil intensief op zoek gaan naar minerale voorraden

De minerale rijkdom van Saoedi-Arabië licht waarschijnlijk gevoelig hoger dan de waarde van 1,3 biljoen dollar die bij eerdere ramingen naar voor werd geschoven. Het land is dan ook van plan om de uitgaven voor de exploratie naar metaalvoorraden de volgende drie jaar te verdrievoudigen. Dat blijkt uit woorden van Abdullah bin Muftar Al-Shamrani, chief executive van de Saudi Geological Survey, verantwoordelijk voor het beoordelen van het Saoedische geologische potentieel.

Al-Shamrani zei in een gesprek met de nieuwssite Arab News dat de eerdere schattingen enkele jaren geleden werden gemaakt, toen de minerale prijzen op een lager niveau stonden.

Exploratiebudgetten

Al-Shamrani benadrukte dat het land van plan is om de exploratiebudgetten per vierkante meter de volgende twee tot drie jaar tot bijna 220 riyal (58,7 dollar) te verdrievoudigen. “Dit moet helpen om meer locaties met minerale voorraden te ontdekken”, verduidelijkte hij.

Al-Shamrani voegde eraan toe dat Saoedi-Arabië op een agressieve manier op zoek zal gaan naar nieuwe voorraden. Volgens hem zou het aantal mijnsites op het grondgebied van het land uiteindelijk tot meer dan 5.500 locaties kunnen oplopen.

“Saoedi-Arabië wil deel uitmaken van de wereldwijde toeleveringsketen voor grondstoffen die in veel cruciale producten zullen worden verwerkt om industrieën zoals hernieuwbare energie te ondersteunen”, zei Al-Shamrani. “Daarbij zal ook met internationale investeerders kunnen worden samengewerkt.”

Al-Shamrani maakte onder meer gewag van belangrijke voorraden kobalt, lithium, titanium en andere zeldzame grondstoffen.

“Indien deze stoffen efficiënt worden gebruikt, kunnen zij helpen de toekomst duurzamer te maken”, getuigde de man. “De toekomst draait om hernieuwbare energie. Saoedi-Arabië beschikt over de mineralen die cruciaal zijn om de wereldwijde overgang naar duurzamere energiebronnen te helpen realiseren.”

Andere strategische mineralen zijn onder meer koper, zink en silica, waarvan Saoedi-Arabië een van de meest geconcentreerde voorraden in de hele wereld zou beschikken.

Toekomstplan

Al-Shamrani betoogde echter dat de minerale reserves van het land niet alleen voor hernieuwbare energie kunnen worden ingezet. Hij telde in de Saoedische ondergrond in totaal achtenveertig verschillende mineralen. 

“Een aantal van deze stoffen zijn van cruciaal belang voor de wereldwijde economie”, benadrukte hij. Al-Shamrani wees daarbij onder meer ook naar mineralen zoals fosfaat, dat wordt gebruikt voor meststoffen en een belangrijke bijdrage kan leveren om doelstellingen op het gebied van voedselzekerheid te bereiken.

Daarnaast wees hij ook nog op het grote potentieel van Saoedi-Arabië voor traditionele mineralen zoals onder meer goud en zilver.

Al-Shamrani erkende dat het toekomstplan van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman een belangrijke stimulans is geweest voor de hernieuwde interesse in de mijnbouwsector van het land.

“Het toekomstplan Vision 2030 heeft aangegeven dat de mijnbouwsector de derde pijler van de Saoedische industrie moest worden”, beklemtoonde hij. “Daarbij werd beslist om een bedrag van 3,8 miljard riyal in de mijnbouwsector te injecteren.”

Daarbij wees Al-Shamrani er wel op dat aan de industrie een aantal voorwaarden zullen worden opgelegd. Saoedi-Arabië wil tegen 2060 immers klimaatneutraal worden. Ook de mijnbouwsector zal aan die doelstellingen moeten beantwoorden.

“Een voordeel is wel dat de Saoedische mijnindustrie niet in stedelijke gebieden is geconcentreerd, maar vooral op afgelegen locaties projecten ontwikkelt”, merkte hij op. “Dit kan helpen om in heel Saoedi-Arabië de migratie van het platteland naar de stad te beperken.”

Hij noemde daarbij voorbeelden van locaties zoals Waad Al Shamal, Mahd Al Dahab (Cradle of Gold) en Jabal Sayid. Die gebieden kenden oorspronkelijke nagenoeg geen enkele activiteit, maar werden later ontwikkeld.

(lp)

Meer