Saoedi-Arabië wil een groter aandeel in het internationale concertcircuit

Volgend jaar wil Saoedi-Arabië minstens vijfhonderd muziekconcerten organiseren. Dat betekent een opmerkelijke toename tegenover de concertactiviteit twee jaar geleden in het land, voor de uitbraak van de coronacrisis. De plannen vormen een onderdeel van de strategie die Saoedi-Arabië wil ontwikkelen om zich van de impact van de pandemie te herstellen. Daarnaast wil de overheid van het Arabische koninkrijk haar economie in de toekomst verder diversifiëren.

Vorig jaar nam Saoedi-Arabië al een belang in concertorganisator Live Nation. Onder meer Justin Bieber trad recent nog in het Arabische koninkrijk op. Twee jaar geleden werden in Saoedi-Arabië 101 concerten georganiseerd.

Toekomstplan

“De inspanningen van Saoedi-Arabië om in de sector van de live muziek te investeren, vormen een onderdeel van het toekomstplan Vision 2030 dat kroonprins Mohammed bin Salman heeft ontwikkeld om de economische diversificatie van het land te stimuleren”, verduidelijkte de prinses Haifa.

“Toerisme vormt een belangrijk onderdeel van die strategie. Muziekevenementen leveren, na de financiële schade die door Covid-19 werd veroorzaakt, nu een belangrijke bijdrage tot de heropleving van het internationale reizen.”

“In het toerisme kon de voorbije decennia in het algemeen een verschuiving worden opgemerkt in de motieven die de mensen tot reizen aanzetten,” verduidelijkte prinses Haifa. “In eerste instantie vormde opmerkelijke natuur de belangrijkste drijfveer achter toeristische reizen.”

“Daarna verschoof de klemtoon meer in de richting van cultuur, maar vervolgens kwam steeds meer de persoonlijke levensstijl op de voorgrond. Mensen wilden gelijkgestemden ontmoeten en dingen delen waarover ze gepassioneerd zijn. Sport, kunst en de creatieve industrie, waarvan muziek een belangrijke pijler vormt, staan daarbij centraal.”

“Voor de uitbraak van de coronacrisis ging 25 procent van de bevolking het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten minstens één keer per jaar op pad om een muziekfestival bij te wonen”, benadrukte de prinses. “Dit maakt duidelijk welke veranderingen de reiswereld ondergaat. Saoedi-Arabië wil van die beweging deel uitmaken.”

Groeimogelijkheden

Prinses Haifa benadrukte daarbij dat rond festivals en andere evenementen met live muziek een brede economische activiteit kan worden uitgebouwd. “Momenteel worden rond muziekfestivals, waar ook in de wereld, niet veel diensten aangeboden”, verduidelijkte ze.

“Alles heeft rechtstreeks met de muziek te maken en nadat het festival is afgelopen wordt alles ontmanteld en keert iedereen weer naar huis terug. Wij zijn er echter van overtuigd dat er rond deze evenementen meer groeimogelijkheden kunnen worden gecreëerd.”

Prinses Haifa wees er daarbij op onder meer in gesprek te zijn met een bedrijf dat bereid zou zijn om verplaatsbare pods te bouwen die als accommodatie rond de festivals zouden kunnen worden gebruikt.

“Deze pods zouden het festival van stad tot stad kunnen volgen en daarmee verplaatsbare hotels en accommodaties aanbieden”, betoogde de prinses. “Op die manier zijn er wellicht nog veel mogelijkheden die rond de festivalwereld kunnen worden opgezet.”

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20