San Francisco weert sigaret uit appartementen, maar een joint blijft toegelaten

In San Francisco dreigt het binnenkort verboden te worden om in appartementen te roken. Het stadsbestuur wil immers het probleem van het meeroken aanpakken. Er wordt echter één uitzondering gemaakt. Een joint mag nog altijd worden opgestoken.

In San Francisco heeft de Raad van Toezichthouders met een grote meerderheid beslist om het roken in appartementen te verbieden. Tien raadsleden stemden voor de invoering van het verbod. Er was slechts één tegenstem.

Boetes

De maatregel is bedoeld om de residenten van appartementsgebouwen te beschermen tegen het rookgedrag van medebewoners. ‘Ook de gezondheid van deze meerokers dreigt immers in het gedrang te komen,’ aldus raadslid Norman Yee, initiatiefnemer van de nieuwe wet. ‘Iedereen heeft het recht om propere lucht in te kunnen ademen.’

In appartementsgebouwen met minstens drie flats wordt daarom het roken in de toekomst totaal verboden. Momenteel geldt er al een rookverbod in openbare en gemeenschappelijke ruimtes, maar met de nieuwe verordening wordt het opsteken van een sigaret, sigaar of pijp ook in de individuele wooneenheden verboden. Inbreuken kunnen worden bestraft met boetes tot 1.000 dollar.

In eerste instantie had het verbod ook betrekking op marihuana, maar dat werd na opmerkingen van een aantal activisten alsnog aangepast. ‘Het verbod zou de gebruikers van cannabis immers beroven van de enige locatie waar ze nog legaal kunnen roken,’ verduidelijkte raadslid Rafael Mandelman, die het joint-amendement had ingediend.

‘Het is immers in de staat Californië wettelijk verboden om op openbare locaties cannabis te roken. Tabaksgebruikers kunnen na de invoering van het verbod altijd nog terecht in open lucht of in speciale rookzones, maar liefhebbers van cannabis beschikken niet over dergelijke legale alternatieven.’

Lage inkomens

Het rookverbod botst ook bij andere groepen op verzet. Daarbij wordt vooral gewag gemaakt van een inbreuk op de persoonlijke rechten binnen de eigen woning.

Voorstanders van de nieuwe maatregel wijzen er daarentegen op dat het belangrijk is om de gezondheid van niet-rokers te beschermen. Dat geldt volgens hen vooral voor residenten uit lagere inkomensgroepen, die vaak te maken krijgen met appartementsgebouwen waar iedereen dicht op elkaar woont.

Volgens ramingen zouden in de Verenigde Staten jaarlijks meer dan 480.000 mensen aan de gevolgen van de tabaksconsumptie overlijden. Meeroken zou daarbij aan meer dan 41.000 personen het leven kosten.

De nieuwe maatregel moet nog wel met een tweede lezing door de Raad van Toezichthouders worden behandeld. Daarna moet de tekst aan London Breed, de burgemeester van San Francisco, worden voorgelegd. Nadat de burgemeester de maatregel heeft ondertekend, treedt de nieuwe verordening dertig dagen later in voege.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20