Cannabisgolf in de VS: Arizona gaat aan de marihuana

Vanaf maandag mag u in Arizona marihuana op zak hebben. Daarmee is Arizona 1 van 4 Amerikaanse staten waar cannabisbezit dit jaar op tafel lag.

Het moet niet altijd Colorado of Washington zijn. In Arizona, buurstaat van Californië en Nevada, mag u vanaf vandaag 28 gram marihuana in uw bezit hebben. Daar zijn enkele randvoorwaarden voor, zo moet u bijvoorbeeld 21 zijn, maar verder neemt The Grand Canyon State weinig voorzorgen.

Kopen of planten

In Washington is marihuana al acht jaar legaal. Het is dus zeker niet zo dat de Verenigde Staten achterlopen op het liberale Europa, of moeten we zeggen Nederland. Maar dit jaar is er een ware marihuanagolf aan de gang. In vier staten werd er dit jaar al beslist over gewoon recreatief gebruik van cannabis.

U mag dus vanaf dit jaar in New Jersey, Arizona, South Dakota en Montana een joint rollen en meenemen. Dat wil ook meteen zeggen dat er belastingen op de groene plant worden geheven. Om dat te omzeilen, mogen de groene vingers in de Verenigde Staten ook gewoon zelf een plantje in de tuin zetten.

Waar mag u cannabis hebben?

In totaal zijn er nu 15 staten, goed voor zowat 100 miljoen Amerikanen of een derde van de Amerikanen, waar wiet legaal is of het zeer binnenkort zal worden. Meer dan de helft van de Amerikanen gaf toe om het eens te willen proberen.

Het is zeker niet zo dat enkel democratische staten voor de legalisatie van marihuana zijn. In South-Dakota, won Trump bijvoorbeeld de verkiezingen met 61 procent van de stemmen. In Oklahoma, waar u al twee jaar marihuana mag hebben voor medische redenen, won hij met 33 procentpunten van Biden.

Daar is het ook meteen een booming business: in 2019 spendeerden de inwoners van Oklahoma meer dan 385 miljoen dollar aan medicinale cannabis. In 2020 kostte het hen slechts 6 maanden om hetzelfde bedrag uit te geven. De legalisatie is dus ook goed nieuws voor de Amerikaanse schatkist.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20