Sabam hoopt dat AI-bedrijven auteursrechten gaan uitbetalen: “Licentiemodel is oplossing”

Er is voorlopig nog geen enkel wettelijk kader dat auteurs betaalt wanneer AI hun werk gebruikt. Auteursrechtenorganisatie Sabam hoopt dat dit er snel komt. Business AM sprak met woordvoerder Kevin Vandevelde, die een oplossing aanbood.


Beluister hier het gesprek met Kevin Vandevelde:


De essentie: AI-systemen zoals ChatGPT (tekst) en Midjourney (beeld) halen hun informatie uit databanken die al bestaande teksten en beelden bevatten. Auteurs kunnen voorlopig nog geen enkele controle uitoefenen op de opname van hun werken in die databanken.

  • Vandevelde: “Het probleem is dat er geen regelgevend kader is en ook geen transparantie. Artificial Intelligence maakt gebruik van datasets in databanken om nieuwe content te maken. Die databanken zitten vol met auteursrechtelijk beschermde werken: foto’s, muziek, beelden, teksten… Die werken zijn door auteurs en componisten gemaakt. Zij hebben recht op een eerlijke vergoeding wanneer anderen hun werk gebruiken. Als een DJ een remix wil maken, moet hij de oorspronkelijke auteurs ook vergoeden voor het gebruik van hun werk.”
  • “AI heeft zich razendsnel geïntroduceerd in verschillende aspecten van de samenleving. De Europese Artificial Intelligence Act is een eerste stap in de goede richting om dat regelgevend kader te creëren. En, ook niet onbelangrijk, om transparantie te voorzien in heel het systeem.”
  • Wij zien een oplossing in een licentiemodel waarbij bedrijven een vergoeding betalen om die datasets te mogen gebruiken en waardoor dat het identificeerbaar wordt welke werken zij gebruiken voor het creëren van die content. De vergoeding die zij betalen, kan dan vervolgens gebruikt worden om de oorspronkelijke auteurs en componisten een eerlijke vergoeding te geven voor het gebruik van hun werken”, besluit de Sabam-woordvoerder.
Meer