Spotify schrapt tienduizenden liedjes wegens AI-botspam

Tienduizenden liedjes zijn verwijderd uit het bestand van Spotify omdat de Zweden kwade bedoelingen vermoeden met AI-botspam.

Virtuele luisteraars blijken een voorkeur te hebben voor een bepaalde selectie liedjes op Spotify. Hoe vaker die worden gespeeld, hoe meer de makers ervan krijgen. Het probleem is echter dat die luisteraars niet echt zijn. Het zijn AI-bots.

De Financial Times schreef gisteren over een praktijk die wat weg heeft van zoekmachinespam. Op grote schaal worden er liedjes geproduceerd en online gezet en vervolgens bovengemiddeld veel beluisterd.

Centraal hierin staat de technologie van de Amerikaanse start-up Boomy. Dit bedrijf laat gebruikers liedjes genereren met behulp van AI-technologie. “Maak je eigen liedjes in seconden, ook al heb je nog nooit muziek gemaakt”, roept de site. Dat is niet aan dovemansoren gericht bij een kleine groep Spoti-spammers.

Serieus probleem voor de deur

Naar nu blijkt heeft Spotify tienduizenden liedjes verwijderd die met Boomy-technieken zijn gemaakt. Het zou om zeven procent gaan van alle veertien miljoen liedjes die het bedrijf heeft helpen produceren. Een deel daarvan staat op Spotify.

Het audioplatform heeft met de opkomst van generatieve AI een serieus probleem voor de deur staan. Enerzijds met muzieklabels die auteursrechtenschending kunnen claimen door AI’s, anderzijds door botspam van virtuele luisteraars.

CEO Daniel Ek zei onlangs bij de publicatie van de kwartaalcijfers: “Dit is erg complexe materie waarop we geen pasklaar antwoord hebben. We zijn in elk geval continue in gesprek met de markt.”

Meer