‘s Werelds langste vlucht neemt geen passagiers mee in economy-class

Het wordt opnieuw mogelijk om een rechtstreekse vlucht tussen Singapore en New York te nemen. Luchtvaartmaatschappij Singapore Airlines keert daarmee terug naar een service die enkele jaren geleden door de hoge brandstofprijzen was geschrapt. De olieprijzen kennen opnieuw een stijgende trend, maar de Aziatische maatschappij grijpt dit keer naar technologische innovaties om zichzelf een rendabele activiteit te kunnen garanderen.

De verbinding tussen Singapore en New York wordt met een afstand van 9.537 mijl opnieuw de langste luchtvaartroute die commercieel wordt aangeboden. Dat record staat momenteel op de verbinding tussen Doha en Auckland van Qatar Airways 9.032 mijl.

Koolstofvezels

“Technologische vooruitgang en de introductie van vliegtuigen die minder verbruiken en meer brandstof kunnen tanken, zorgen ervoor dat een directe vlucht tussen Singapore en New York opnieuw levensvatbaar is gemaakt,” zeggen Angus Whitley en Kyunghee Park, correspondenten van het persbureau Bloomberg. “De vlucht, die achttien uur en vijfenveertig minuten duurt, werd vijf jaar geleden gestopt, toen petroleum 100 dollar per vat kostte.”

Voor de service kocht Singapore Airlines bij Airbus zeven vliegtuigen van het type A350-900 Ultra Long Range. Vanaf november zullen de toestellen ook worden ingezet op vluchten van Singapore naar Los Angeles. Qantas heeft Boeing en Airbus zelfs gevraagd om vliegtuigen te ontwerpen die nog verder kunnen vliegen en een nonstop-vlucht kunnen garanderen tussen Sydney en Londen of New York.

Om een efficiënt brandstofverbruik te garanderen werden de vliegtuigen grotendeels gebouwd met lichtgewicht composieten, waaronder koolstofvezels. Nieuwe vleugeltips moeten de weerstand helpen verminderen.

Het nieuw model zou 25 procent minder brandstof verbruiken dan vliegtuigen van vergelijkbare grootte en prestaties. Het vliegtuig heeft bovendien een hoger plafond, grotere ramen en een breder romp. De cabine wordt minder met geluidshinder geconfronteerd en led-verlichting moet helpen om de jetlag te verminderen.

“Vliegtuigen met composiet-materialen kunnen ook een grotere cabinedruk aan, waardoor meer zuurstof en vocht in de lucht kan worden gehouden,” zegt Bloomberg. “Dat zorgt voor een meer comfortabele vlucht. “De inhoud van de brandstoftanks werd met 17 procent uitgebreid tot ruim 165.200 liter.”

Mediatheek

De vliegtuigen hebben tevens een aantal speciale functies om de reis zo comfortabel mogelijk te maken. De aangepaste Airbus heeft maximaal 161 passagiers, vergeleken met de bestaande A350-900, die 253 reizigers kan vervoeren. Dat betekent meer ruimte, met 67 bed-stoelen voor business class en 94 plaatsen in premium economy. Er is geen gewone economy-class.

De luchtvaartmaatschappij zal ook gerechten serveren die een compensatie moeten bieden voor de superlange routes, waarbij de passagier nagenoeg een hele dag in zijn stoel gekluisterd zit. “Gezocht is naar gerechten die de slaap en een goede bloedsomloop bevorderen. De gerechten omvatten minder zout en suiker en moeten de hydratatie regelen en de voedingswaarde stimuleren,” zegt de maatschappij.

Daarnaast wordt aan boord ook toegang tot wifi geboden. Daarbij wordt een snelheid beloofd tussen vier en acht megabits per seconde, afhankelijk van het aantal actieve gebruikers, het satellietbereik en de weersomstandigheden. Er is een catalogus van 1.200 uur films en televisieprogramma’s ter beschikking.

De vliegtuigen krijgen een bemanning van vier piloten, die aan boord minstens acht uur rust krijgen. Wanneer ze in New York landen, hebben de piloten drie nachten vrij vooraleer ze naar Singapore kunnen terugvliegen. Het cabinepersoneel bestaat uit dertien personen, die tijdens de vlucht minimaal vier uur rust krijgen en twee dagen genieten vooraleer de terugreis wordt aangevat.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20