Ryanair neemt het niet zo nauw met coronamaatregelen op de werkvloer

De sociale inspectie stelde bij een controle van Ryanair in de luchthaven van Charleroi meerdere inbreuken op de coronamaatregelen vast. Zo moet het personeel van de Ierse luchtvaartmaatschappij bijvoorbeeld zelf beschermend materiaal kopen. Dat weet De Standaard, die het verslag kon inkijken.

Verschillende werknemers liepen rond zonder mondmasker, op momenten waarop dat verplicht was. Piloten bijvoorbeeld, die in de cockpit geen sociale afstand kunnen bewaren, vlogen zonder mondmasker.

Uit eigen zak

De inspectie interviewde meerdere personeelsleden die vertelden dat ze beschermend materiaal, zoals mondmaskers en handschoenen, uit eigen zak moesten betalen.

In maart zouden wel mondmaskers en handgel zijn bezorgd aan het Ryanair-personeel, maar ‘de werkgever heeft nagelaten om die tijdig te vernieuwen en voldoende beschermingsmateriaal voor een goede werking te voorzien’ staat in het inspectieverslag. Volgens de sociale wetgeving moet Ryanair materiaal om veilig te kunnen werken voorzien, en mag dat geen kost zijn voor de werknemer.

Blijkbaar is het personeel van de lagekostenmaatschappij ook niet goed op de hoogte van de coronarichtlijnen op de werkplek. Er zijn geen richtlijnen vanuit het management voor de ventilatie van werkplekken, of het reinigen van kantoren of voertuigen.

De sociale inspectie dreigt met dwangmaatregelen als Ryanair de maatregelen niet snel naleeft.

Niet de eerste keer

In een reactie belooft de luchtvaartcarrier om zo snel mogelijk orde op zaken te stellen. ‘Ryanair streeft te allen tijde naar het hoogste niveau van bescherming voor onze passagiers en bemanning’, zegt een woordvoerder in De Standaard. ‘Onze procedures houden rekening met de operationele richtlijnen die zijn opgesteld door het European Aviation Safety Agency en het Europees Centrum voor Ziektebestrijding.’

Nochtans is het niet de eerste keer dat Ryanair op de vingers getikt wordt voor laksheid wat betreft de veiligheid van personeel en passagiers. De Italiaanse burgerluchtvaartautoriteit ENAC dreigde er vorige week zelfs mee om de vliegvergunning van de Ierse budgetvlieger in te trekken.

‘Niet enkel wordt de sociale afstand niet gerespecteerd, zelfs de uitzonderingen die op de regel van kracht zijn, worden met de voeten getreden’, schreef ENAC in een communiqué.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20