Russische taxidiensten moeten gegevens met veiligheidsdienst delen

In Rusland zullen taxibedrijven worden verplicht om data met de Federalnaja Sluzhba Bezopasnosti (FSB), de beruchte veiligheidsdienst van het land, te delen. Dat staat in een nieuw wetsvoorstel van het Russische ministerie van Transport.

Het voorstel roept opnieuw vragen op over de bescherming van de privacy in de Russische samenleving, maar volgens lokale media hebben ook andere ministeries al hun steun voor de introductie van de nieuwe wet uitgesproken.

Persoonlijke data

Het wetsvoorstel zou volgens een aantal bronnen al op korte termijn aan de Doema, het lagerhuis van het Russische parlement, worden voorgelegd. Vervolgens moet het voorstel ook door de leden van het hogerhuis worden goedgekeurd vooraleer de tekst voor een definitieve ondertekening aan de Russische dictator Vladimir Poetin moet worden voorgelegd.

In het wetsontwerp wordt niet vermeld waarom de Russische veiligheidsdiensten toegang tot de gegevens van de taxipassagiers zouden moeten krijgen.

Door de introductie van de wet zouden taxidiensten, zoals onder meer Yandex, de Russische veiligheidsdienst vanop afstand toegang moeten bieden tot informatie over de reservatie van hun verplaatsingen.

Verwacht wordt dat onder meer informatie over de identiteit van de passagiers en verduidelijkingen over de route en de bestemmingen zal moeten worden verstrekt. Critici merken op dat de nieuwe wet onder meer aan het autodelen verregaande beperkingen zou opleggen.

Daarnaast zouden in de nieuwe wet ook een aantal andere beperkingen voor de taxisector worden doorgevoerd. Onder meer wordt gewag gemaakt van de introductie van een minimumtarief, maar tegelijkertijd zou ook het aantal taxi’s per regio worden beperkt.

Taxiplatformen zouden bovendien kantoren moeten openen in de regio’s waarin ze actief zijn. Zelfstandige taxichauffeurs zouden zich officieel moeten laten registreren.

Werkloosheid

De sancties die aan Rusland werden opgelegd voor de oorlog tegen buurland Oekraïne wegen op de Russische economie. Dit zou de arbeidsmarkt in Rusland zwaar kunnen raken en talrijke arbeidsplaatsen kunnen doen verdwijnen.

Verwacht wordt dat vele werklozen wellicht zullen proberen om als taxichauffeur aan de slag te gaan om in hun levensonderhoud te kunnen blijven voorzien. De nieuwe wetgeving zou door de autoriteiten mogelijk worden ingevoerd om het systeem van het autodelen te reguleren, maar de critici vermoeden achter de ingreep heel andere motieven.

Daarbij maken ze een vergelijking met de beslissing van het stadsbestuur van Moskou om vorig jaar in de metro een systeem voor gezichtsherkenning te introduceren.

De nieuwe technologie moest het volgens de autoriteiten de burgers gemakkelijker maken om voor hun verplaatsingen in de metro te betalen, maar algemeen werd geopperd dat de maatregel vooral de Russische veiligheidsdiensten in staat zou stellen om de bewegingen van de burgers te kunnen volgen.

Er wordt aan toegevoegd dat diezelfde gezichtsherkenning door de autoriteiten werden gebruikt om deelnemers aan de protestacties tegen de arrestatie van oppositieleider Alexei Navalny te identificeren en op te pakken.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20