Spaanse zomer is op halve eeuw tijd twee maanden langer geworden

De Spaanse zomer is over een periode van vijftig jaar 55 dagen langer geworden. Tijdens die periode is de gemiddelde temperatuur in het land met 3,54 graden Celsius gestegen. Dat blijkt uit een rapport van de Universitat Politècnica de Catalunya in Barcelona.

Waarom is dit belangrijk?

Nog nooit eerder heeft Spanje tijdens de maand april hogere gemiddelde temperaturen laten optekenen dan dit jaar.  Het land werd de voorbije maand dan ook met een aantal zware hittegolven geconfronteerd. Meteorologen vermoeden dat dit fenomeen zich ook de volgende jaren nog een aantal keer zal herhalen. 

Bewijs van klimaatverandering: De oplopende Spaanse temperaturen zijn volgens de meteorologen een bevestiging van de opwarming van de aarde, maar tevens wordt opgemerkt dat een groot gedeelte van de schade al is aangericht.

  • "Spanje telde vijftig jaar geleden negentig zomerdagen", werpen de wetenschappers aan de Universitat Politècnica de Catalunya op. "Maar inmiddels is die zomerperiode al tot 145 dagen uitgebreid."
  • Tijdens diezelfde periode was er bij de hittegolven die het land heb
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer