Russische olietankers verdwijnen van de radar nabij de Azoren

Steeds meer Russische olietankers laten zichzelf “verdwijnen” op de Atlantische Oceaan om transfers met andere schepen uit te voeren.

De afgelopen 10 dagen zouden drie Russische tankers er in geslaagd zijn om hun volgsystemen aan boord uit te schakelen om zo effectief van de radar te verdwijnen. Dat zou telkens gebeurd zijn nabij de Azoren, een eilandengroep van Portugal, weet Bloomberg.

Deze praktijk wordt al enige tijd toegepast door Russische schepen om toch goederen over te maken naar havens of andere schepen, ondanks hevige internationale sancties. Kopers van Russische waren willen transacties het liefst zo privé mogelijk uitvoeren. 

Het is een fenomeen dat voor de invasie van Oekraïne amper werd waargenomen binnen de internationale scheepvaart. Eerder werd het wel al gebruikt door schepen van Iran en Venezuela, ook twee landen die behandeld worden als schurkenstaten door de internationale gemeenschap.

Transfers op zee met bestemming Azië

Transfers tussen schepen op zee zou een veel voorkomend gebruik zijn binnen de olietransportsector. Russische ladingen worden echter overgeslagen voor de kust van Denemarken, in de Middellandse Zee en zelfs rond de Azoren. Dit zou de Russen en hun klanten wellicht dwingen om over te gaan op meer heimelijke technieken.

Volgens Bloomberg verdwijnen Russische olietankers tegenwoordig ook steeds vaker tijdens reizen naar Azië, wat vaak de bestemming is van olietankers na zo’n ladingoverdracht op zee.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20