Rusland zet eerste coronavaccin voor dieren in: kan binnenkort EU bereiken

Rusland heeft woensdag de lancering aangekondigd van het eerste vaccin tegen Covid-19 voor dieren. Het land is van plan om de massaproductie ervan al in april te starten. 

Het Russische persagentschap TASS maakte het nieuws bekend. Het vaccin genaamd Carnivak-Cov is ontwikkeld door de Russische federale dienst voor veterinair en fytosanitair toezicht (Rosselkhoznadzor). Het is een ‘met sorbaat geïnactiveerd vaccin voor vleesetende dieren’, aldus Konstantin Savenkov, adjunct-directeur van het agentschap.

De klinische proeven met het vaccin gingen in oktober 2020 van start. Het ging om honden, katten, vossen, poolvossen, nertsen en nog andere dieren. ‘Alle geteste dieren die werden gevaccineerd, ontwikkelden antilichamen tegen het coronavirus, in 100 procent van de gevallen’, aldus Savenkov.

Waarvoor?

Volgens het persbericht van Rosselkhoznadzor kan dit vaccin voor dieren ‘de ontwikkeling van mutaties van het virus voorkomen’. Het zou dus zeer waardevol kunnen blijken in de internationale strijd tegen de pandemie. Vorig jaar heeft Denemarken 15 miljoen nertsen afgemaakt uit vrees dat er bij de dieren een nieuwe mutatie van het coronavirus zou ontstaan. 

Sint-Petersburg, de op één na grootste stad van Rusland, kondigde eerder deze week aan dat legerhonden verplicht moeten worden ingeënt voordat ze in mei op luchthavens worden ingezet en deelnemen aan nationale herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog.

Volgens TASS zal Rusland in april beginnen met de massaproductie van het vaccin. Verschillende fokkerijen in EU-landen (Griekenland, Oostenrijk, Polen) hebben bovendien al belangstelling getoond voor de aankoop van doses. Het Russische agentschap zegt dat ook Amerikaanse, Canadese en Singaporese bedrijven contact met hem hebben opgenomen.

In augustus 2020 keurde Rusland als eerste een vaccin tegen Covid-19 voor mensen goed: Spoetnik V. Aanvankelijk werd het met argwaan begroet omdat er nog geen grootschalige klinische proeven waren uitgevoerd, maar nu is het middel in ongeveer 50 landen over de hele wereld goedgekeurd. Bij het Europees geneesmiddelenagentschap (EMA) is een aanvraag voor een vergunning voor noodgebruik ingediend, al is deze is nog niet verleend. Sommige lidstaten, zoals Hongarije en Slovakije, hebben echter al doses van het Russische vaccin besteld en ontvangen.

(jvdh)

Meer