EU-experts waarschuwen: ‘Nertsenfokkerijen moeten wekelijks getest worden op Covid-19’

Alle nertsenfokkerijen in Europa lopen het risico om besmet te raken met Covid-19 en het virus te verspreiden, waarschuwen EU-experts op het gebied van ziekten en voedselveiligheid. Personeel en dieren moeten daarom regelmatig worden getest. 

Denemarken besloot vorig jaar om ongeveer 15 miljoen nertsen af te maken nadat een gemuteerde vorm van het virus bleek over te springen tussen de dieren en mensen. Er werden toen in juni in tal van kwekerijen besmettingshaarden van het nieuwe coronavirus vastgesteld.

Sinds januari zijn er op 400 nertsenfokkerijen in acht EU-landen coronabesmettingen vastgesteld: 290 in Denemarken, 69 in Nederland, 21 in Griekenland, 13 in Zweden, drie in Spanje, twee in Litouwen en telkens één in Frankrijk en Italië. Nertsen zijn zeer vatbaar voor Covid-19, vooral omdat het zich snel verspreidt in kwekerijen waar vaak duizenden dieren worden gefokt in open kooien. 

‘Wekelijks testen’

Experts van de European Food Safety Authority (EFSA) en het European Center for Disease Control (ECDC) roepen daarom op in een nieuw rapport om alle nertsen in Europese fokkerijen en ook het personeel dat met de dieren in contact komt wekelijks te testen. Dat moet ervoor zorgen dat besmettingen vroegtijdig worden opgespoord. 

Een aantal landen, waaronder Denemarken en Zweden, hebben hun nertsenfokkerijen al gesloten nadat er besmettingen werden vastgesteld. In de Verenigde Staten wordt aanbevolen om werknemers op Amerikaanse nertsenfokkerijen voorrang te geven op het vaccin. Bovendien wordt er momenteel een vaccin ontwikkeld voor nertsen. Dat zou naar verluidt in april of mei beschikbaar zijn. 

Mark Oaten, CEO van de Internationale Bontfederatie, zegt aan The Guardian dat hij de aanbeveling om nertsen en het personeel te testen, steunt ‘zolang het redelijk blijft’. Maar wekelijks testen, is volgens Oaten te veel van het goede: ‘Het kan zijn dat je regelmatiger test in gebieden waar SARS-CoV-2 is aangetroffen, en minder in gebieden waar geen besmetting is. Het is geen one size fits all. Het zou ook afhangen van de dichtheid van boerderijen in het gebied.’

Lees ook:

Meer