Rusland botst op harde realiteit: “Vaccinatiegraad van 60% tegen de herfst is onhaalbaar”

Rusland wou tegen de herfst 60 procent van zijn bevolking gevaccineerd hebben. Maar die doelstelling is nu onhaalbaar geworden, geeft het Kremlin toe. Intussen rekent het land af met de Delta-variant en vaccinsceptici.

Waarom is dit belangrijk?

Hoewel Rusland vorig jaar het eerste land was dat een coronavaccin registreerde, ligt de landelijke vaccinatiegraad, bijna 15 procent, veel lager dan in andere landen. Veel Russen vertrouwen de Russische vaccins niet en laten zich niet inenten. Tegelijkertijd neemt het aantal coronagevallen in het land toe, waaronder ook besmettingen met de meer besmettelijke Delta-variant. Groepsimmuniteit blijft er momenteel dus een onhaalbare droom. 

“Het is duidelijk dat het niet mogelijk zal zijn om 60 procent te vaccineren. Deze week pas zien we dat het aantal mensen dat gevaccineerd wil worden min of meer is gaan toenemen”, antwoordde Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov op de vraag van journalisten of de vooropgestelde vaccinatiegraad van 60 procent voor de herfst nog gehaald kon worden.

Toename coronagevallen

Volgens de Russische tv-zender Dozhd heeft het Kremlin zijn doelstelling verlaagd naar een vaccinatiegraad van tussen de 30 en 35 procent tegen 1 september. Minister van Volksgezondheid Michail Moerasjko zei dinsdag dat 23 miljoen Russen minstens één dosis van een vaccin hadden gekregen. De burgemeester van Moskou, Sergej Sobjanin, hoopt in de komende zes weken tot 2 miljoen mensen in de Russische hoofdstad te vaccineren.

Intussen heeft het coronavirus het land nog stevig in zijn greep. De Russische autoriteiten wijten de recente toename van het aantal coronabesmettingen aan de terughoudendheid van veel Russen om zich te laten vaccineren en aan de Delta-variant, die volgens hen verantwoordelijk is voor ongeveer 90 procent van alle nieuwe gevallen.

Verplichte vaccinatie

Ook in Moskou blijft het aantal coronagevallen toenemen. Twee weken geleden maakte de burgemeester van de hoofdstad bekend dat werkgevers in de meeste bedrijfssectoren verplicht zijn om minstens 60 procent van hun personeel volledig in te enten tegen 15 augustus. “We zijn verplicht alles in het werk te stellen om op zo kort mogelijke termijn massaal te vaccineren om deze vreselijke ziekte een halt toe te roepen en de dood van nog eens duizenden mensen te voorkomen”, zei hij toen.

Dit terwijl president Vladimir Poetin in mei nog verzekerde dat verplicht vaccineren “contraproductief en onnodig” zou zijn. Maar bij burgemeester Sobjanin klonk toen al een ander geluid. “Het is opmerkelijk. … Mensen worden ziek, ze blijven ziek, ze blijven doodgaan. En toch willen ze zich nog steeds niet laten vaccineren”, klaagde hij. “We waren de eerste grote stad ter wereld die aankondigde met massavaccinatie te beginnen. En wat dan? Het percentage gevaccineerden in Moskou is lager dan in welke Europese stad dan ook. In sommige gevallen zelfs vele malen meer.”

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20