Moskou beveelt werkgevers om personeel te vaccineren

Nu het aantal coronagevallen in de Russische hoofdstad blijft toenemen, gaan de autoriteiten in Moskou een groot aantal dienstverleners verplichten om zich te laten vaccineren. Dat meldt burgemeester Sergej Sobjanin op zijn website.

Werkgevers in de meeste bedrijfssectoren zullen binnenkort verplicht zijn om minstens 60 procent van hun personeel volledig in te enten tegen 15 augustus. Daarmee geeft Rusland toe dat de vaccinatiecampagne maar niet van de grond komt. Van de 145 miljoen inwoners zijn er slechts 14 miljoen volledig gevaccineerd tegen het coronavirus.

In de hoofdstad en de voorsteden wonen zo’n 20 miljoen mensen, maar slechts 1,8 miljoen van hen heeft de twee prikken gekregen, zei Sobjanin. ‘We zijn verplicht alles in het werk te stellen om op zo kort mogelijke termijn massaal te vaccineren om deze vreselijke ziekte een halt toe te roepen en de dood van nog eens duizenden mensen te voorkomen’, zei hij.

‘Het is aan iedereen om te zien of hij zich laat vaccineren of niet’, vervolgde Sobjanin. ‘Maar het is alleen een persoonlijke zaak zolang je thuiszit. Als je naar buiten gaat en in contact komt met andere mensen, ben je medeplichtig aan het epidemiologische proces – een ketting in de schakel die dit gevaarlijke virus verspreidt. En als je in een organisatie werkt die enorm veel mensen bedient, dan is het zeker geen persoonlijke zaak – ongeacht welke persoonlijke beschermingsmiddelen je draagt.’

Het decreet geldt voor sectoren waarin menselijk contact onvermijdelijk is, zoals onder meer de dienstensector, schoonheidssalons, de horeca, banken, (sport)scholen, vervoersdiensten en gemeentelijke diensten. 

Terughoudendheid tegenover vaccins

President Vladimir Poetin verzekerde in mei nog dat verplicht vaccineren ‘contraproductief en onnodig’ zou zijn. Maar bij burgemeester Sobjanin klonk toen al een ander geluid. ‘Het is opmerkelijk. … Mensen worden ziek, ze blijven ziek, ze blijven doodgaan. En toch willen ze zich nog steeds niet laten vaccineren’, klaagde hij. ‘We waren de eerste grote stad ter wereld die aankondigde met massavaccinatie te beginnen. En wat dan? Het percentage gevaccineerden in Moskou is lager dan in welke Europese stad dan ook. In sommige gevallen zelfs vele malen meer.’

Rusland registreerde woensdag 13.397 nieuwe coronabesmettingen. Bijna 7.000 daarvan kwamen uit Moskou en de voorsteden. Volgens opiniepeilingen is een meerderheid van de Russen niet van plan zich te laten vaccineren. (lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20