Rusland keurt na Spoetnik V nu ook Spoetnik Light goed

Rusland heeft groen licht gegeven voor de ingebruikname de Sputnik Light-versie van zijn coronavaccin, zo meldt het Russische staatsinvesteringsfonds RDIF. De bedoeling is om de vaccinvoorraad te vergroten in landen met een stijgend aantal besmettingen. 

Het Russian Direct Investment Fund (RDIF), het soevereine vermogensfonds van het Kremlin en financier van het vaccin, stelt dat het ‘light’ vaccin dat ontwikkeld is door het Moskouse Gamaleya-instituut een werkzaamheidsgraad heeft van 79,4 procent. Er zou slechts één dosis van het vaccin nodig zijn, dat slechts 10 dollar zou kosten. Ter vergelijking: Spoetnik V is voor 91,6 procent effectief, maar van het vaccin zijn twee dosissen nodig. 

‘Het Spoetnik Light-vaccin met één dosis toonde 79,4 procent werkzaamheid volgens geanalyseerde gegevens van 28 dagen nadat de injectie was toegediend als onderdeel van het massavaccinatieprogramma van Rusland tussen 5 december 2020 en 15 april 2021’, zei het RDIF in een verklaring.

Het staatsinvesteringsfonds voegde eraan toe dat er fase III-studies in Rusland, de Verenigde Arabische Emiraten, Ghana en andere landen aan de gang zijn waarbij 7.000 mensen betrokken zijn. Tussentijdse resultaten worden later deze maand verwacht.

Naar buitenland

Met de lightversie van het Spoetnik-vaccin zou het volgens de Russen mogelijk zijn om sneller grotere aantallen mensen te vaccineren en kan het snel worden verscheept naar landen waar het coronavirus nog hevig om zich heen grijpt. 

‘Het Sputnik Light-vaccin zal naar onze internationale partners worden geëxporteerd om de vaccinatiegraad in een aantal landen te helpen verhogen in het licht van de voortdurende strijd tegen de pandemie en nieuwe stammen van het coronavirus’, zei Kirill Dmitriev, de CEO van het RDIF. 

Volgens de Russische autoriteiten zijn tot dusver ongeveer 8 miljoen Russen volledig ingeënt met het Spoetnik V-vaccin. Wereldwijd zouden meer dan 20 miljoen mensen hun eerste dosis van het vaccin al gekregen hebben, aldus het RDIF. 

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20