Poetin wordt gevaccineerd, maar Rusland weigert te zeggen welk coronavaccin hij krijgt

Volgens de meest recente berichten zal de Russische president Vladmir Poetin dinsdag gevaccineerd worden tegen het coronavirus. Het is wel koffiedik kijken welk vaccin hij zal krijgen.

Rusland weigert te zeggen welk vaccin de president zal ontvangen. Op dit moment zijn er in Rusland drie coronavaccins goedgekeurd: Sputnik V, EpiVacCorona en CoviVac. Die laatste twee zijn onlangs via een versnelde procedure goedgekeurd. ‘We zeggen bewust niet welke prik de president krijgt, maar alle drie de Russische vaccins zijn absoluut betrouwbaar en effectief’, zei Dmitry Peskov, de woordvoerder van het Kremlin, aan het persagentschap Reuters.

Vaccinatie wordt niet gefilmd

Volgens de woordvoerder zal Poetin het vaccin naar alle waarschijnlijkheid dinsdagavond krijgen. In tegenstelling tot veel andere staatsleiders is de kans klein dat de president gefilmd worden tijdens de vaccinatie. ‘Dat bevalt hem niet’, aldus Peskov.

In Rusland hebben tot nu toe 4,3 miljoen inwoners twee dosissen van een coronavaccin gekregen. ‘Dat is veel in vergelijking met andere landen’, zei Poetin maandag tijdens een op televisie uitgezonden regeringsvergadering over Russische vaccins tegen Covid-19. Hij maakte daarbij de vergelijking met het Verenigd Koninkrijk, waar 2,3 miljoen inwoners al twee dosissen gekregen.

Al lijkt de vaccinatiecampagne in Rusland aan snelheid te verliezen. Volgens Our World in Data zijn er de jongste zeven dagen 0,07 prikken gezet per 100 inwoners. In ons land waren dat bijvoorbeeld 0,28 prikken per 100 inwoners. In India, waar de vaccinaties vandaag het snelst verlopen, werden 1,28 prikken gezet per 100 inwoners. Poetin wil dan ook de vaccinatiecampagne versnellen.

Vaccineren op vrijwillige basis

‘Vaccinatie is natuurlijk een vrijwillige beslissing voor elke persoon. Het is ieders persoonlijke beslissing’, heeft hij maandag gezegd. De president hoopt met zijn vaccinatie mensen ertoe aan te zetten om hetzelfde te doen.

Indien Poetin zich laat vaccineren met Sputnik V krijgt hij een vaccin toegediend dat een bescherming van bijna 92 procent biedt. Dat bleek vorige maand uit een publicatie in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) is begin deze maand gestart met de beoordeling van het Russische vaccin. Duitsland heeft al laten weten Sputnik V te gebruiken indien het EMA het goedkeurt.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20