Rundertoilet kan belangrijke bijdrage leveren in strijd tegen klimaatverandering

Runderen kunnen worden getraind zindelijk te worden, waarbij ze zich voor hun ontlasting naar een vooraf bepaalde locatie begeven. Dat blijkt uit een rapport van het Forschungsinstitut für Nutztierbiologie (FBN) in Dummersdorf (Duitsland), gebaseerd op experimenten met een kudde van zestien kalveren.

De conclusies van het experiment zouden volgens de onderzoekers de weg kunnen effenen voor de uitbouw van milieuvriendelijker boerderijen.

MooLoo

“Afval van veehouderijen vervuilt vaak de bodem en waterlopen en draagt ​​bij tot de uitstoot van broeikasgassen en de verzuring van de bodem”, benadrukt onderzoeksleider Jan Langbein, dierpsycholoog bij het Forschungsinstitut für Nutztierbiologie. “Daarom wordt al langer met de zindelijkheidstraining van runderen geëxperimenteerd.”

“Die pogingen bleken tot nu toe niet echt succesvol. Nu hebben we echter het systeem MooLoo ontwikkeld, waarbij kalveren wordt aangeleerd om gebruik te maken van een toiletruimte in hun stal, waar de urine kan worden opgevangen en behandeld.”

“Runderen hebben, net zoals vele andere dieren, een relatief hoge graad van intelligentie”, benadrukt Jan Langbein. “Ze kunnen veel leren. Er is geen enkele reden om te veronderstellen dat ze niet zouden kunnen aanleren op welke manier ze een toilet zouden moeten gebruiken.”

De groep van zestien kalveren werd daarbij getraind door een systeem van beloningen en milde straffen. “Wanneer de dieren in de toegewezen ruimte urineerden, kregen ze een zoete drank of gepureerde gerst als beloning. Wanneer ze echter een andere locatie kozen, werden ze met een korte straal water van bovenaf gecorrigeerd.”

“Al na enkele weken, waarbij ze ongeveer vijftien trainingen hadden gekregen, bleken al elf kalveren zindelijk te zijn geworden”, stippen de onderzoekers aan. “De andere dieren hadden waarschijnlijk gewoon meer tijd nodig om het gedrag over te nemen.”

Sensoren

Langbein beklemtoonde dat het team in een volgende fase de kalveren hoopt te kunnen leren om zich voor alle ontlasting naar de toiletruimte te begeven. Het team werkt bovendien aan een geautomatiseerd systeem dat kan worden gebruikt om kalveren zonder de tussenkomst van boeren te trainen.

Daarbij wordt gedacht aan het gebruikt van sensoren. Langbein zei te hopen dat over enkele jaren elke koe kan worden geleerd om van een toiletruimte gebruik te maken.

De ammoniak in de urine van runderen draagt niet rechtstreeks bij tot de klimaatcrisis, maar wanneer het in de bodem uitspoelt, zetten microben het product om in lachgas, na methaan en koolstofdioxide het belangrijkste broeikasgas.

De landbouw is de grootste bron van emissies van ammoniak, waarbij de veehouderij meer dan de helft van die bijdrage voor zijn rekening neemt.

“Indien 80 procent van de urine van runderen uit een stal zou kunnen worden opgevangen, zouden de emissies van ammoniak volgens de eerste ramingen met meer dan de helft kunnen worden verminderd”, voert Langbein nog aan.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.