Koeienmest als ‘heilige graal’ voor het duurzaam minen van cryptomunten: deze ontdekking leverde een man miljoenen op

Waarom is dit belangrijk?

Nadat Tesla-CEO Elon Musk zijn bezorgdheid uitte over het energievretende mijnproces van Bitcoin, beweert een ecovriendelijke zakenman een duurzame oplossing hiervoor te hebben gevonden.

Josh Riddett, de 30-jarige directeur van miningbedrijf Easy Crypto Hunter in Manchester, Engeland, heeft een systeem opgezet om energie te oogsten uit de uitwerpselen van koeien, specifiek om cryptovaluta’s te mijnen.

De boer als reddende, duurzame engel van het cryptomijnproces: Om de hoeveelheid niet-hernieuwbare energie die aan cryptomijnen wordt besteed te verminderen, heeft het bedrijf van Riddett zich tot boeren gewend om dierlijk afval te gebruiken voor alternatieve energieoplossingen.

 • Jordan Harris, hoofd van media en communicatie bij Easy Crypto Hunter, vertelde Newsweek dat het bedrijf alles doet wat het kan om een delf-ommekeer met hernieuwbare energie te bewerkstelligen.
 • “We zijn ons ervan bewust dat onze machines veel stroom verbruiken (…). Als bedrijf zijn we dus erg gepassioneerd over het gebruik van hernieuwbare energie waar mogelijk om de milieu-impact te verminderen die de machines kunnen hebben wanneer ze op grote schaal worden gebruikt,” legde Harris uit.
 • “Veel van onze klanten zijn eigenaars van sites met hernieuwbare energie, omdat het gebruik van de stroom die hun sites opwekken om de mijnbouwmachines te laten draaien veel winstgevender is dan wat ze zouden verdienen als ze de stroom aan het net zouden verkopen,” zei hij.
 • In een verklaring zei Riddett: “Jaren geleden werden boeren aangemoedigd om groene energieoplossingen te ontwikkelen, wat een van de redenen is waarom we de laatste 10 jaar zonnepanelen op velden hebben zien verschijnen. Deze regelingen gingen gepaard met goede financiële stimulansen. De laatste tijd zijn die stimulansen tot bijna nul gedaald, maar onze machines zorgen nu voor die verloren stimulansen.”
 • “Boeren zijn een van onze belangrijkste klanten geworden, omdat ze vaak al de faciliteiten hebben die geschikt zijn voor (onze, red….) machines,” zei Harris. 

Methaan uit koeienmest levert cryptomagie: Elke installatie is gevuld met “een heleboel zeer krachtige grafische computerkaarten,” die ongeveer 25.500 dollar per machine kosten, schrijft de krant City A.M.

 • Sites waar tot 40 mijnbouwcomputers staan, draaien op het methaan uit de koeienmest, dat via anaerobe vergisting wordt omgezet in hernieuwbare energie.
  • Anaerobe vergisting is een microbiologisch fermentatieproces waarbij complexe moleculen afgebroken worden tot eenvoudiger producten zoals alcohol, CO2, vluchtige vetzuren en… methaan (of CH4).
 • Riddett vertelde nog dat naast het gebruik van anaerobe vergisting, zijn apparatuur op de 42 locaties die hij in gebruik heeft, gebruik maakt van zonne-, hydro- en wind aangedreven generatoren.
 • Boeren die beschikken over anaerobe vergistingsinstallaties zijn dus “een perfecte kandidaat voor cryptomijnen, omdat ze al het biologische afval van de boerderij, van koeienmest tot aardappelschillen, kunnen gebruiken om elektriciteit op te wekken, die vervolgens op zijn beurt wordt gebruikt om de mijninstallaties van stroom te voorzien, waardoor ze een extra inkomstenstroom voor hun bedrijf creëren”.

Commerciële levensvatbaarheid. “Eén grote impact van de betrokkenheid van boeren bij crypto-mijnbouw is dat het nu commercieel haalbaarder is om (…) hernieuwbare-energiesites te bouwen, aangezien het gebruik van de stroom voor mijnbouw winstgevender is dan het verkopen van de stroom aan het net,” zei Harris.

 • “Dit zal betekenen dat er een toename zal zijn van hernieuwbare energiesites, waardoor de hoeveelheid groene energie over de hele wereld zal toenemen, aangezien veel hernieuwbare energiesites die mijnbouw bedrijven nog steeds wat stroom leveren aan andere gebieden, zoals het elektriciteitsnet,” voegde hij eraan toe.

Miljonair dankzij koeienstront. Sinds hij is overgeschakeld op hernieuwbare energiebronnen, heeft Riddett meer dan 5 miljoen pond, of 7 miljoen dollar, verdiend aan wereldwijde verkooporders.

 • “Ik ben altijd zakelijk ingesteld geweest, maar ik ben geen tech-nerd,” wist hij. “Ik ben eigenaar van het bedrijf, maar ik kon niet eens een regel code schrijven.”
  • Hij voegde eraan toe: “Ik had gewoon maanden en maanden om de markt te bestuderen om te leren over cryptomunten en blockchain, terwijl ik veel late nachten had om YouTube-video’s erover te bekijken.”
 • Boer Philip Hughes, die in het project stapte en ook duurzame energie verhuurt, merkte in een verklaring aan de BBC op dat de zaken booming zijn geweest, maar “het hangt er wel heel erg vanaf op welke dag je die vraag stelt.” 
  • Hij erkende dat de focus op Ethereum-mijnbouw de afgelopen maanden volatiel is geweest, en de waarde ervan is sinds mei gedaald van 4.000 naar 2.400 dollar.

Riddett vertelde aan MarketWatch dat het werk dat zijn bedrijf doet “niet groener kan zijn.”

 • “Onze computers zijn in staat om honderden verschillende digitale valuta’s te delven, maar we delven geen Bitcoin omdat het niet zo energie-efficiënt is als andere munten en het is niet zo winstgevend,” legde hij uit. 
 • “Toen we vier jaar geleden met dit bedrijf begonnen, stond groene energie nog niet op de radar van onze klanten, maar nu is het ongeveer 40 procent van onze business en groeit het elke dag.”

Lees ook:

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20