Rotterdam: Ruig en rechtdoorzee

Terwijl Amsterdam de toeristen liever ziet gaan dan komen, krijgt Rotterdam steeds meer aandacht als citytripbestemming. Met zijn moderne architectuur, ontelbare restaurants en cafés, en de Maas altijd dichtbij is het een verfrissende stad om een paar dagen te verblijven. Wij gingen op culinaire ontdekkingstocht, of zoals de Rotterdammers het zouden zeggen: ‘Waar valt er wat te nassen?’

De grootste havenstad van Europa heeft veel te bieden; moderne architectuur, fijne musea, een unieke geschiedenis en restaurants en koffiezaakjes bij de vleet. Iedere keer dat je de stad bezoekt, zijn er weer nieuwe zaken opengegaan, ze schieten als paddenstoelen uit de grond. Wij geven je graag onze favoriete adressen mee om uit te rusten tussen al dat wandelen en shoppen door.

Bron: Goodbye.

Kop van Zuid en Katendrecht

Vroeger een buurt waar niemand wilde wonen, maar dankzij een aantal visionaire architecten en bouwmeesters is dit stuk Rotterdam compleet opgewaardeerd. Vlak bij de Erasmusbrug torenen hier letterlijk een aantal architecturale pareltjes boven de oude pakhuizen uit. Het meest opvallende is van Rem Koolhaas, een echte local starchitect. Zijn De Rotterdam een gewoon flatgebouw noemen zou hem oneer aandoen, het is eerder een verticale stad van drie aan elkaar verbonden bouwsels van bijna 150m hoog met een hotel, appartementen, horeca, winkels, enz. Maar tussen al die hoogbouw staat Hotel New York nog steeds parmantig te wezen. Een gevestigde hotelwaarde waar vroeger de landverhuizers inscheepten richting het beloofde land. Stap er zeker eens binnen voor een koffie of een apero aan de indrukwekkende bar, je kijkt je ogen uit.

Van hier wandel je via de voetgangersbrug recht naar schiereiland Katendrecht; vroeger een ruige zeemansbuurt, Chinatown en het beruchte red light district! Nu is het een mengelmoes van authentieke pakhuizen, nette rijhuisjes en hoge nieuwbouw. Maar het is vooral een stukje stad waar de horeca bruist zonder afgelikt te zijn. Hier kan je terecht voor ontbijt, koffie, lunch, apero en diner! Erg leuk én ruig is Fenix Food Factory, waar je lekkers kan shoppen én eten. Overheerlijk desembrood koop je bij Jordy’s Bakery waar je ook terecht kan voor een fiks ontbijt en dito lunch. Verder vind je in de oude loods ambachtelijk gemaakte stroopwafels, bio groenten, bierbrouwerij De Kaapse Brouwers, knabbels van de Marokkaan, kazen bij Booij, een koffiebranderij en smakelijke handmade worsten van Firma Bijten. Alles valt samen te vatten onder de noemer Kleinschalig & Handgemaakt. Op het deliplein achter de loods vind je het ene restaurantje naast het andere en het aanbod is zo groot dat het moeilijk kiezen is. Een fijne kroeg is café De Ouwehoer waar je eens lekker kan gaan zitten ouwehoeren. Het lijkt alsof de stoere zeebonken er elk moment kunnen binnenvallen. Bij Bistrot du Bac eet je de Franse klassiekers, een paar deuren verder kan je terecht voor een exquis stukje vlees bij CEO Baas van het Vlees. Gastvrouw van de avond Sammy Jo legt ons heel erg vriendelijk in de watten, chef Mark Muzerie kent zijn klassiekers maar geeft er graag een twist aan. De wijnkaart is er eentje om U tegen te zeggen, het is het paradepaardje van eigenaar en sterrenkok Mario Ridder. De meeste zijn ook per glas te bestellen. Laat je adviseren door het vriendelijke personeel.

De wandelroute Heen en Weer leidt je van Hotel New York naar het SS Rotterdam, het oude stoomschip dat pendelde tussen Rotterdam en Manhattan en nu dienst doet als hotel/restaurant. Zeker in de zomer is het een van de fijnste plekken voor een drankje op het dek. Je wandelt terug via de kades van de Kaap met het spectaculairste uitzicht over Kop van Zuid. Wedden dat je je eventjes in New York waant?

Na een dag Katendrecht wandelen we terug naar ons hotel om nog snel wat te ‘nassen’ in de nieuwe Foodhallen Rotterdam, niet te verwarren met de Markthal in het centrum. De Foodhallen zijn redelijk nieuw en zitten bijna dagelijks afgeladen vol. Dat lijkt het te danken aan de strenge selectie van eetstalletjes in een schitterend decor. De formule is ondertussen wel gekend: je haalt iets te eten waar je zin in hebt, neemt er een drankje bij en zet je aan de toog van één van de zaken of aan de gemeenschappelijke tafels! Wij kozen voor sushi 2.0 bij Kyatcha, enthousiast uitgebaat door drie jonkies. À la minute voor je neus klaargemaakt, verser dan vers en smaakcombinaties die een feestje voor de smaakpapillen zijn.

Bron: Goodbye.

Centrum

Als je op Kop van Zuid logeert, moet je de Maas oversteken om in het centrum te geraken. Dat kan via de indrukwekkende Erasmusbrug te voet, per fiets of met de step. Maar wij nemen deze ochtend de watertaxi naar Boerengat, een dok aan de overkant van de Maas.

Een goed voorbeeld van ‘edgy’ Rotterdam is het out-of-the-box concept Aloha van Femke Snijders. Ze toverde een voormalig tropisch zwemparadijs om tot een ecologisch walhalla. Een ietwat bevreemdende plek om binnen te stappen, maar wel verrassend anders. De vrouwelijke, Peruviaanse chef en de eigenares zetten zich keihard in om de afvalcirkel te sluiten en duurzaam te werken. Een hele uitdaging maar ze gaan er hier creatief mee om. Zo worden de melkoverschotten van de cappuccino’s getransformeerd tot homemade ricotta. Het eten dat je voorgeschoteld krijgt is sexy en smakelijk, de biodynamische wijnen en wilde gistbieren maken het plaatje compleet. We kiezen voor de ‘golden platter’ als lunch, de ideale manier om van verschillende gerechtjes te proeven en wondere smaken te ontdekken. Het afsluitende blokje lokale kaas met een streepje honing en koffiegruis is niet iets wat ik spontaan zou bestellen, maar blijkt overheerlijk. Bij mooi weer kan je hier heerlijk onderuitzakken op het gigantische terras aan het water met een van de fijnste zichten op de stad.

We wandelen richting de Hoogstraat, op zich een wat saai ogende straat vol middelmatige appartementsblokken, maar er leeft wel iets. Leuke horecaconcepten vinden er hun stek, zoals koffiehuis Amada. Een frisse zaak met lekkers op de kaart en de enige koffiebar in Nederland waar je een selfieccino kan bestellen. Een prima kop koffie met, jawel, een selfie. Geprint met eetbare inkt (oef!) op je laag melkschuim. Ideaal voor de tienerdochter en haar vriendinnen, een geheide hit op Instagram.

Harries is een unieke delicatessenzaak met proeflokaal, waar je de wijnen, bieren en champagnes die je er kan kopen, ook kan proeven. Harrie is een gekend sommelier, geeft voortreffelijk advies en kookt ook lekkere hapjes bij elkaar voor bij dat appetijtelijke glas.

Achter de hoek van dit alles ligt het unieke Industriegebouw, een icoon van de Rotterdamse wederopbouw. Na jaren van leegstand werd het in 2015 gerenoveerd, zijn er ondertussen meer dan 200 bedrijven gehuisvest en werken er meer dan 1000 mensen! Niet zo interessant voor de gemiddelde toerist zou je denken, maar niet alleen kleine creatieve bedrijven vonden er een plek. Ook eigenwijze winkels en coole horecazaken namen er hun intrek op de begane grond. Ben je echt van het uitslaperstype, dan kan je By Jarmusch de hele dag door ontbijten, tot 4u ’s middags. Je waant je in een eigentijdse Amerikaanse diner met diensters in schattige uniformen die je, zoals in de film, met de glimlach een refill koffie schenken. Het grote verschil met de USA is dat de koffie hier van topkwaliteit is, en geen doorzichtig sopje. Een fijne zaak waar je bij een streep jaren ’50-muziek van copieuze ontbijten geniet.

Ga je de hoek om, dan kom je terecht bij Héroine, een zaak waar tot in Antwerpen over gesproken wordt. Het blijkt een prachtige zaak met een interessante symbiose tussen ruig en verfijnd. Je ziet duidelijk het oude industriegebouw nog, maar het wordt mooi gecontrasteerd door oudroze fluwelen zetels, strak hout, veel groen en zachte verlichting. De informele sfeer valt meteen op: hier geen stijfdoenerij zoals in sterrenrestaurants, al benadert het eten wel degelijk dat niveau. Je kan hier terecht voor een drankje met wat lekkers aan de bar, of je reserveert een tafel. Dat laatste is zeker aan te raden, de zaak is razend populair. Op de avond dat wij er binnenvallen, is er helaas geen plaats en we nemen onze toevlucht tot de gezellige bar waar chef Michael Schook ons verwent met oesters op verschillende wijzen en een bijpassende bubbel in het glas. Veelbelovend, hier komen we zeker terug!

In de Pannenkoekstraat is Ají ook een culinaire voltreffer. Chef Pelle Swinkels serveert een spannende keuken die Spanje, Zuid-Amerika en Azië verenigt met als rode draad de Ají-peper. We genoten er van een bord uitstekende ceviche van zeebaars en een stuk Iberische varkenslende met chorizo en Aziatische toetsen. Opwindende combinaties, hoog op smaak. Fijn detail is dat de wijnkaart alleen Spaanse en Zuid-Amerikaanse wijnen biedt en het bier van de tap godzijdank geen Heineken is, maar het Spaanse Mahou.

Aan fine dining-adressen geen gebrek in deze bruisende stad. Dertien is nog zo’n overheerlijk, complexloos adres dat geregeld vol Belgen zit. Dat vinden ze hier trouwens een compliment: de Rotterdammers zien ons graag komen omdat ze vinden dat wij Belgen goed eten veel meer appreciëren dan de gemiddelde Nederlander. Je wordt dan ook overal in de watten gelegd als ze horen dat je uit het schattige België komt.

De gigantische menukaart tegen een van de muren is een ware blikvanger en verraadt een voorliefde voor groenten. Lokaal, eerlijk, eigenzinnig en seizoensgebonden: dat vat het zowat samen. De houtoven vormt het warme hart van de zaak en bijna alles belandt in of boven de hete kolen. Het levert prikkelende gerechten op, zoals makreel met dashi, peterselie en wortel. Wat volgt is een kleurrijk, vegetarisch gerecht met rode biet, palmkool en knolselder. Het is zo’n vegetarische topper waarbij je het vlees hoegenaamd niet mist. De natuurlijk wijnen en bieren zijn hier in Rotterdam al helemaal ingeburgerd, je krijgt ze overal ingeschonken. Dertien ligt vlak bij de hippe Witte de Withstraat, een straat vol toffe winkels en eethuisjes. Ben je op zoek naar een streepje cultuur? Loop deze straat dan uit en stap eens binnen in het befaamde Boijmans van Beuningen-museum, altijd een topper.

Bron: Goodbye.

Noord

De elektrische step is aan een opmars bezig in grote steden en wij mogen in ons hotel eentje uittesten. Heel gemakkelijk in gebruik, al is het uitkijken voor venijnige stoepranden en de vele fietsers om je heen. Vandaag willen we Noord verkennen en de step blijkt de ideale partner om eens een iets langer traject af te leggen. We steken de brug over en cruisen altijd rechtdoor tot aan het kruispunt met Meent, en slaan hier rechtsaf. Kenners weten dat Dudok hier al jaren de beste appeltaart serveert: het gebak is zelfs een erkend streekproduct. Zeker de moeite om onze steps even op slot te leggen!

We zoeven de stad door met 20 km/u, dan geraak je snel een pak verder dan te voet. We hebben nood aan een fiks shot cafeïne en schuiven aan in het gerenommeerde Man Met Bril Koffie. Bij elk kopje krijg je een fiche met uitleg over de herkomst van de boon en het smaakprofiel. Koffie wordt hier naar een hoger niveau getild.

Noord is veel rustiger dan het centrum en echt wel een omweg waard. De Zaagmolenkade is een aangename straat langs het water met kleinschalige winkels en eigenwijze restaurants. Een aanrader is Bertmans, waar je voortreffelijk ontbijt, luncht of dineert. De focus ligt op vegetarisch en/of vegan, de gerechten zijn om door een ringetje te halen.

Een bijzondere plek is Op Het Dak: hier bevind je je op de grootste dakakker van Europa ,met een zicht om U tegen te zeggen. Op de zevende verdieping van deze lelijke blok vol creatievelingen kom je in een groene stadsoase terecht. Een ruige plek met zicht op de skyline van Rotterdam. Van het dak op je bord is het concept, en dat is erg lekker! Ook hier komen natuurwijnen op tafel. Als het weer het toelaat zit je hier tot in de winter op het terras tussen de hippe Rotterdammers. Al merken we dat de oudjes uit de buurt hier ook graag een kopje thee komen drinken.

Bron: Goodbye.

Delfshaven

Aangezien Rotterdam tijdens WOII bijna volledig plat werd gebombardeerd, is de algemene architectuur naoorlogs. Of je houdt ervan, of je vindt het lelijk. Wil je toch een authentiek stukje stad ontdekken, wandel dan eens tot Delfshaven. Een wijk waar alles nog is zoals de tijd van toen, waar je het geboortehuis van zeevaarder Piet Hein kan aanschouwen en de vele woonboten nostalgie uitstralen. De cafeetjes lijken uit geschiedenisboeken te komen, maar de vele galerieën voegen een moderne (kunst)toets toe. Ga een pintje drinken bij de vriendelijke barman van Tapperij Vanouds ’t Kraantje, doe je ogen dicht en waan je even terug in zeevaarderstijden. Een uniek stukje Rotterdam waarmee we deze verrassend hippe citytrip in stijl afsluiten!

Bron: Goodbye.

De favoriete eetplekjes van Goodbye

Diner

Héroine – www.restaurantheroine.nl
Dertien – www.dertienrotterdam.nl
Ají – www.restaurantaji.nl
CEO Baas van het Vlees – www.ceobaasvanhetvlees.nl

Lunch

Op het dak – www.ophetdak.com
Aloha – www.alohabar.nl

Koffie

Man met bril koffie – www.manmetbrilkoffie.nl
Dudok – www.dudok.nl

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.