Robots in de supermarkt: een ‘storende waarheid’?

Het is deze week exact een jaar geleden dat de Amerikaanse arbeidersklasse tegen de globalisering en de robotisering van de Amerikaanse industrie protesteerde. De ‘forgotten people’ stemden massaal voor Donald Trump. Die beloofde tijdens zijn campagne om massaal jobs terug naar de VS te brengen.
Maar ondertussen doen steeds meer bedrijven een beroep op robots. Het is een ‘wat storende waarheid’, die door de bedrijfsleiders telkens opnieuw met enorme diplomatie de wereld ingestuurd.

Wal-Mart en Ahold Delhaize

De supermarktketen Wal-Mart kondigde vrijdag aan dat het in 50 van zijn supermarkten robots gaat introduceren. Die gaan er de voorraden scannen. Maar, de getroffen werknemers worden niet ontslagen. Ze zullen de vrijgekomen tijd elders gebruiken, klonk het.

© Screenshot Simbe Robotics

Ook de Belgisch-Nederlandse supermarktketen Ahold-Delhaize – die in de VS meer dan 1.000 winkels van de Food Lion-keten uitbaat – wil al zijn winkels binnen de vijf jaar door robots laten schoonmaken.
Na de robotisering van het productieproces, wordt nu ook de dienstenindustrie steeds vaker met robotisering geconfronteerd.

Robots werken dag en nacht en hebben daarbij geen licht nodig. Ze staken niet en spreken hun baas niet tegen.  Studies situeren de arbeidskost van deze automaten 80% tot 95% lager dan die van mensen. Ook de energiekosten zijn zo’n 40% goedkoper.

Robotisering van de ‘Rust Belt’


Trump zelf praat nooit over robots, zijn minister van Financiën Steven Mnuchin deed in maart nog een opmerkelijke uitspraak over de dreiging van robots voor de werkgelegenheid:

“In de verste verte niet… binnen 50 of 100 jaar misschien. Ik ben helemaal niet bang dat robots in de nabije toekomst onze jobs zullen afpakken. Integendeel, ik ben zelfs optimistisch.”

Maar uit verschillende studies blijkt dat robots steeds meer jobs doen verdwijnen en dat vooral laaggeschoolde arbeiders uit staten die Republikeins stemmen daarvan het slachtoffer zijn. Denk daarbij aan de auto-, de assemblage- en de verpakkingsindustrie, veelal gesitueerd in de zogenaamde ‘Rust Belt’. Laat dat net het publiek zijn dat in overgrote mate voor Donald Trump heeft gestemd.

De kans is dus groot dat de administratie Trump snel haar licht zal moeten laten schijnen over deze ‘storende waarheid’.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20