De meest eigenaardige beursgang ooit vindt deze week plaats

Woensdag trekt de beleggingsapp Robinhood naar de beurs. Om verschillende redenen zal dit een hoogst uitzonderlijke beursgang worden.

Waarom is dit belangrijk?

Robinhood, de antiheld van de beursapps, raakte in de eerste helft van dit jaar verzeild in een oorlog met het legertje beleggers van subreddit WallStreetBets over meme-aandelen zoals GameStop en AMC. Robinhood kwam daar niet zonder kleurscheuren uit, maar slaagde er toch in een beursgang in de zomer te verzekeren.

Zaterdag gaf de toplaag van de aandelenhandelaar een voorstelling over de beursgang via een live stream. Normaal wordt zo’n demonstratie, ook wel gekend als een “roadshow”, enkel achter gesloten deuren gehouden voor banken en hedgefondsen om een hype op te bouwen.

Maar Robinhood wil niet enkel professionele investeerders warm maken voor hun beursgang, ze willen ook particuliere beleggers enthousiast maken. “De demografie die geen job in financiën heeft, maar sinds dit jaar wel een enorme interesse in de aandelenmarkt vertoont”, klinkt het.

Dat sluit aan bij de missie van Robinhood om beleggen te democratiseren. De onderneming is namelijk van plan om 35 procent van de aandelen te verkopen aan particulieren via de eigen app. Die zouden zeker 770 miljoen dollar waard zijn. Hierdoor krijgen “gewone” beleggers de kans om aandelen aan te kopen voor de prijs fors zou stijgen.

Waarom dit uitzonderlijk is

Bedrijven die naar de beurs trekken, reserveren meestal maar 1 tot 2 procent van de beschikbare aandelen voor particulieren. Wat Robinhood doet, is dus bijzonder riskant. Waarom?

Als professionele beleggers en instituten aandelen kopen tijdens een beursgang, zijn ze meestal van plan om die meestal voor enige tijd in hun portfolio te houden. Particulieren zouden hun aandelen wel eens sneller kunnen dumpen, waardoor de koers kan fluctueren.

Robinhood heeft in het verleden vaker last gehad van technische problemen bij uitzonderlijke handelsvolumes en snel fluctuerende koersen. Zo’n fouten kunnen tijdens de eigen beursgang desastreus zijn en zelfs leiden tot rechtszaken.

Als de beursgang niet vlot verloopt zal het “democratische” model van Robinhood ook gezien worden als een slecht businessmodel door andere aandelenhandelaren die dromen om naar de beurs te trekken. Robinhood zet dus bijzonder veel op het spel.

Beurskapitalisatie van 35 miljard dollar

Tijdens de voorstelling van zaterdag zei CEO Vlad Tenev ook dat het bedrijf pensioenrekeningen zal aanbieden op het platform. “We willen nieuwe beleggers omvormen naar langetermijninvesteerders,” zei Tenev.

Robinhood mikt op een beurswaarde van 35 miljard dollar en een aanbod van 55 miljoen aandelen. Het bedrijf verwacht dat de introductieprijs tussen de 38 en 42 dollar per aandeel zal liggen. De ticker van Robinhood op de Nasdaq zal HOOD zijn.

Woensdag wordt de beursgang officieel geprijsd en donderdag kunnen de aandelen verhandeld worden.

(evb)

Lees ook:

Meer