Oprichters Robinhood zijn op papier miljardairs, maar verdienen slechts enkele tienduizenden dollars per jaar

De oprichters van de beleggersapp Robinhood hebben in april hun loon met ruim 90 procent verlaagd tot 34.248 dollar, het gemiddelde inkomen van een Amerikaanse werknemer in 2019. Dat blijkt uit de prospectus voor de IPO (initial public offering) van het handelsplatform.

Vlad Tenev en Baiju Bhatt, de twee oprichters van Robinhood, hebben donderdag bevestigd dat ze met hun beleggersapp naar de beurs trekken. De broker heeft een notering aangevraagd voor de Nasdaq onder de ticker HOOD.

Loonknip van 90 procent

In de prospectus staat onder meer te lezen dat de twee dertigers in april beslist hebben om hun basisloon te verlagen tot 34.248 dollar (exclusief andere voordelen). Door die verlaging verdienen de twee niet meer dan de gemiddeld werknemer in de Verenigde Staten (2019). In 2020 hebben de twee oprichters van Robinhood nog elk een loon gekregen van 400.000 dollar, exclusief andere compensaties. In totaal heeft Tenev vorig jaar 767.923 dollar ontvangen en Bhatt 895.811 dollar.

Opvallend: Jason Warnick, Chief Financial Officer, en Daniel Gallagher, Chief Legal Officer, hebben daar een veelvoud van ontvangen. Die mannen hebben vorig jaar een totaalsalaris gekregen van respectievelijk 18 en 30 miljoen dollar.

Tenev, CEO bij Robinhood, en Bhatt bezitten weliswaar elk een belang ter waarde van ten minste 1 miljard dollar, volgens de Bloomberg Billionaires Index. Bovendien hebben Bhatt en Tenev zicht op mooie bonussen. Zo krijgen ze aandelen als beloning als bepaalde koersdoelen gehaald worden. Die doelen variëren van 30,45 tot 300 dollar.

40 miljard dollar

Robinhood mikt met de beursgang op een waardering van 40 miljard dollar, laat het persagentschap Reuters weten. Door de beursgang kan het fortuin van de twee oprichters dus nog stevig aandikken.

Uit de prospectus bleek ook dat Robinhood per 31 maart 80,9 miljard dollar in beheer had en 18 miljoen actieve gebruikers telde. In het eerste kwartaal van 2021 boekte de beleggersapp nog een omzet van 522 miljoen dollar. Dit betekende een meer dan verviervoudiging van de omzet ten opzichte van een jaar eerder. Ondanks een verdubbeling van het aantal gebruikers en een hogere omzet, boekte Robinhood wel 1,4 miljard dollar verlies.

De Amerikaanse waakhond FINRA had een dag voor de uitgifte van de prospectus Robinhood een recordboete van 70 miljoen dollar opgelegd omdat het handelsplatform zich schuldig heeft gemaakt aan onethische handelspraktijken. Robinhood werd onder meer beschuldigd van het verstrekken van misleidende informatie.

(am)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20