Beleggersapp Robinhood plant zelf naar beurs te trekken

Robinhood, de beleggingsapp die vooral jongeren aantrekt, wil nu zelf mensen in zijn bedrijf laten beleggen. Volgens persbureau Bloomberg trekt het in het eerste kwartaal van 2021 naar Wall Street.

De aankondiging van de beursgang komt er twee maanden nadat het Amerikaanse bedrijf 660 miljoen dollar (556 miljoen euro) ophaalde bij grote technologie-investeerders als Sequoia en Andreessen Horowitz. Robinhood zou nu 12 miljard dollar waard zijn.

Het bedrijf werd opgericht in 2013 door twee alumni van de prestigieuze Stanford-universiteit en kon de voorbije jaren vooral rekenen op belangstelling bij het jonge volkje. Het had in mei 13 miljoen gebruikers.

Pionier

Robinhood was een van de pioniers om transactiekosten af te schaffen, wat een belegging veel goedkoper maakt, maar het gebruikt ook een spelelement op zijn app dat jongeren aantrekt. Zo zijn er dagelijks rankings van de meest gekochte en meest verkochte aandelen en krijgen beleggers schouderklopjes bij elke transactie. Het is een beetje als een level hoger geraken in een computerspel.

Los van de positieve berichten heeft Robinhood ook wel enkele zorgen. De app ligt onder de loep van de Amerikaanse beurswaakhond SEC omdat hij fraude zou gepleegd hebben met data voor flitshandel. Dat zou de goedkeuring voor de beursgang kunnen hinderen.

Zelfmoord

Daarnaast kwam hij eerder dit jaar onder vuur te liggen nadat een 20-jarige student zelfmoord had gepleegd omdat hij zijn balans verkeerd gelezen had. Hij dacht dat hij honderdduizenden euro’s in het rood stond, maar dat bleek niet te kloppen. Er wordt Robinhood verweten dat het te veel adverteert naar mensen die niet genoeg op de hoogte zijn van hoe de beurs werkt. Meer recent werden er dan weer 2.000 accounts gehackt.

De bronnen die het nieuws aan Bloomberg vertelden, lieten dan ook weten dat er een kans is dat Robinhood zich nog bedenkt als het klimaat te grimmig wordt. Of de fans van het eerste uur ook in hun favoriete bedrijf zullen beleggen, valt nog af te wachten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20