Beleggingsapp Robinhood in vizier van beurswaakhond voor mogelijke fraude

Robinhood, de populaire beleggingsapp onder jongeren, wordt onder de loep genomen door de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Dat schrijft de zakenkrant The Wall Street Journal.

Het onderzoek draait rond mogelijke fraude bij flitshandel. Robinhood verkoopt namelijk informatie over de orders die hun klanten plaatsen aan flitshandelaars, of high frequency traders, die daarop inspelen. Zij gebruiken snelle handelsplatformen die de marktbewegingen net voor zijn, waardoor ze kleine winsten behalen.

Fraude

In principe mag Robinhood munt slaan uit die data, maar het moet daar wel transparant over zijn. De applicatie zou dat niet duidelijk aangegeven hebben op zijn website en sprong daarom in het oog van de marktentoezichthouder. Als de SEC concludeert dat de informatie ontbreekt, zou dat overeenstemmen met fraude.

Volgens de zakenkrant is het onderzoek in een vergevorderd stadium aanbeland. Als Robinhood effectief iets fout deed, dan kan het opteren voor een schikking waarbij het bedrijf 10 miljoen dollar neertelt. Dat houdt overigens geen formele schuldbekentenis in. De onderhandelingen over zo’n mogelijke schikking zijn nog niet opgestart en kunnen nog even op zich laten wachten.

Zelfmoord

Het bij jongeren hyperpopulaire Robinhood, dat 11 miljard dollar waard is, krijgt echter ook kritiek. Tegenstanders halen aan dat het platform te veel weg heeft van een online casino, waardoor onervaren beleggers de gevaren van aandelenhandel onderschatten. Bovendien cultiveert Robinhood kuddegedrag, omdat het platform op elk mogelijk moment een top van de meest gekochte aandelen aanbiedt.

Het bedrijf overweegt om strengere toelatingsvoorwaarden voor bepaalde beleggingen in te stellen, nadat een gebruiker onlangs zelfmoord pleegde. Het ging om de 20-jarige Alex Kearns, die dacht dat hij 730.000 dollar in het rood stond na handel met opties. Achteraf bleek dat hij zijn saldo verkeerd gelezen had.

Meer