Rijksten ter wereld beleggen in crypto in het geval fiatgeld “naar de hel” gaat

Ultrarijke investeerders op Wall Street benaderen cryptomunten met een gemengde vorm van scepticisme en pragmatisme.

Het is een opmerkelijke ommekeer in de attitude van de meest gegoede beleggers ter wereld. Nadat de meesten jarenlang ultrakritisch waren over digitale activa, zoals cryptomunt Bitcoin, investeren ze nu steeds vaker in crypto om hun portfolio te diversifiëren.

Neem bijvoorbeeld de 77-jarige topbelegger en miljardair Thomas Peterffy. In 2017 plaatste hij ooit een paginagrote advertentie in de Wall Street Journal om te waarschuwen voor het “gevaar” dat de handel in Bitcoin-futures, een derivaat, kan betekenen voor kapitaalmarkten.

Tegenwoordig houdt de Amerikaanse zakenman, die een fortuin van zo’n 25 miljard dollar aanhoudt, er hele andere ideeën op na. Peterffy zou volgens Bloomberg onlangs gezegd hebben dat het verstandig zou zijn om zo’n 2 tot 3 procent van je persoonlijk vermogen in cryptomunten te steken. Gewoon in het geval fiatgeld “naar de hel” zou gaan.

Naar nul of miljoenen dollars winst

Peterffy zou ondertussen zelf cryptomunten bezitten. Zijn onderneming, Interactive Brokers Group, zou klanten ook de mogelijkheid aanbieden om te beleggen in enkele topcrypto, waaronder Bitcoin (marktkapitalisatie 894 miljard dollar), Ethereum (445 miljard dollar), Litecoin (10 miljard dollar) en Bitcoin Cash (8 miljard dollar). Er zou onder de klanten namelijk de “urgentie” zijn om deel te nemen aan de cryptobeleggingshype. Deze maand zouden er zelfs 10 andere cryptomunten worden toegevoegd aan de lijst van Interactive Brokers.

Volgens Peterffy is het mogelijk dat cryptomunten “buitengewone” rendementen opleveren, zelfs al is het volstrekt omgekeerde scenario ook een mogelijkheid volgens de topbelegger. “Ik denk dat ze helemaal ‘naar nul’ kunnen gaan, maar ook dat ze miljoenen dollars waard kunnen zijn. Ik heb geen idee”, zei Peterffy.

Cash is trash

De mentaliteitshift van Peterffy is symbolisch voor de vele kritische topbeleggers die tijdens 2021 toch investeerden in crypto, omdat ze het potentieel rendement niet wilden mislopen. Zelfs met enorm volatiele prijzen kocht de toplaag van Wall Street in 2021 massaal Bitcoins, Ether-munten, NFT’s, mememunten en “strontmunten” op.

Bekend miljardairinvesteerder en hedgefondsbeheerder Ray Dalio onthulde vorig jaar dat Bitcoin en Ethereum nu deel uitmaken van zijn portfolio. Nochtans trok Dalio verschillende maanden daarvoor het nut van crypto als oppotmiddel in vraag. Nu ziet hij crypto als een alternatieve vorm van geld in een mogelijk scenario waar cash uiteindelijk “trash” is geworden. 

Ook grootbanken Goldman Sachs en JP Morgan Chase beleggen sinds 2021 in crypto voor hun klanten. Bijna de helft van de family offices van de Goldman Sachs Group zouden cryptomunten willen toevoegen aan hun portfolio. Jamie Dimon, CEO van JP Morgan Chase, noemde Bitcoin in oktober nog “waardeloos”. Toch is de New Yorkse bank nu ook koortsachtig op zoek naar werknemers die cliënten kunnen bijstaan met de handel in cryptomunten.

Conclusie: Of cryptomunten nu een “jihadistische beweging tegen de Amerikaanse dollar” (woorden van hedgefondsbeheerder Ken Griffin) of een “zwendel” (zo verwijst Donald Trump naar crypto) zijn, de activa leveren te mooie rendementen op om te negeren. Er zal op Wall Street binnenkort wellicht geen enkele topbelegger meer zijn die geen fractie van zijn fortuin in de digitale activa stak.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20