‘Rijkste landen mogen hun bedrijven sterkste bescherming bieden’

De lidstaten van de Europese Unie hebben van de Europese Commissie sinds de uitbraak van de coronacrisis al meer dan 1.900 miljard euro noodhulp in hun nationale economieën mogen investeren.

Het aandeel van Duitsland in dat budget loopt echter op tot meer dan 50 procent. Dat blijkt volgens de nieuwssite Euractiv uit cijfers van de Europese Commissie. De nieuwssite voegt er echter aan toe dat dit percentage aanleiding geeft tot bezorgdheid over een gebrek aan evenwicht.

Volgens de critici krijgen de rijkste landen op de interne Europese markt op die manier een oneerlijk voordeel.

Reserves

De Europese Commissie hecht een groot belang aan concurrentie. De strikte beperkingen die daarbij ook tegenover staatssteun worden gehanteerd, werden midden maart opgeschort. Daardoor kregen de lidstaten van de Europese Unie de kans middelen vrij te maken voor investeringen in hun economieën en de ondersteuning van bedrijven die door de coronacrisis het meest zijn getroffen.

Aangezien de rijkere landen grotere financiële reserves beschikken, kunnen ze ook omvangrijker budget voor die inspanningen vrijmaken.

Duitsland vertegenwoordigt ongeveer een kwart van het bruto binnenlands product van de Europese Unie. In de staatssteun die tot nu toe voor de opvang van de coronacrisis werd goedgekeurd, heeft het land namelijk een aandeel van ongeveer 52 procent.

Op de tweede plaats staan Frankrijk en Italië, elk met een aandeel van ongeveer 17 procent. De Europese Commissie heeft de bedoeling zijn flexibelere houding tegenover die steun tenminste tot eind dit jaar aan te houden.

‘Dit vormt een duidelijk risico op een instorting van de Europese interne markt,’ zeggen onder meer woordvoerders van de Spaanse regering in een reactie. ‘Niet alle lidstaten beschikken over evenveel reserves. Duitsland kan op een grote buffer terugvallen en kan zich zware uitgaven veroorloven.’

Op die manier kon het sportmerk Adidas rekenen op een steun van 3 miljard euro. De noodlijdende toeristische groep TUI kreeg 1,8 miljard euro toegestopt. Er is mogelijk ook 9 miljard euro steun voor luchtvaartmaatschappij Lufthansa op komst.

Legitiem

Michael O’Leary, topman van de Ierse budgetvlieger Ryanair, heeft al gedreigd met juridische procedures indien de lidstaten van de Europese Unie de kans zouden krijgen hun nationale luchtvaartmaatschappijen uit de nood te helpen.

Margrethe Vestager, Europees commissaris voor concurrentiebeleid, benadrukte echter dat de schorsing van de gebruikelijke regels op staatssteun volkomen legitiem is. ‘De maatregel dient namelijk om banen en bedrijven te redden,’ aldus Vestager.

De Europees commissaris voegde eraan toe dat de verstoring van de concurrentie tot een minimum beperkt is. Vestager stelde tevens met klem dat het principe van de eengemaakte Europese markt behouden moet blijven. Dat concept is volgens haar nodig om een economisch herstel na het einde van de coronacrisis mogelijk te maken.

Critici zeggen dat het idee van het gelijke speelveld en de eengemaakte markt is opgeborgen.

Meer