Duizenden banen op de tocht bij Ryanair door crisis

De Ierse lowcoster Ryanair zal afscheid moeten nemen van 3.000 piloten en cabinemedewerkers als gevolg van de coronacrisis. Volgens de prijsvechter zal het zeker nog tot de zomer van 2022 duren voordat de passagiersstromen weer op het niveau van voor de crisis zijn.

De vliegtuigen van Ryanair blijven tot zeker de maand juli aan de grond. Ryanair rekent in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar, dat loopt tot en met maart, op een verlies van 100 miljoen euro. De impact van de crisis op het tweede kwartaal met daarin de belangrijke zomermaanden zal nog forser zijn, verwacht het bedrijf.

Onbetaald verlof

Het herstructureringsprogramma en daarmee het banenverlies wordt vanaf juli doorgevoerd. Personeel dat mag blijven, moet rekening houden met mogelijk tot een vijfde minder loon. Mogelijk krijgen medewerkers onbetaald verlof. De ingrepen gelden niet alleen voor vliegend personeel. Ook op kantoor van Ryanair moeten mensen vrezen voor hun baan.

Ryanair verwacht een deel van zijn vliegbases in Europa tijdelijk te moeten sluiten, tot de luchtvaart zich herstelt. Verder is het bedrijf in gesprek met vliegtuigmaker Boeing om eerdere bestellingen terug te schroeven.

O’Leary

Topman Michael O’Leary zal tot en met maart genoegen nemen met 50 procent minder loon. De vliegtuigen van Ryanair blijven tot zeker de maand juli aan de grond.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20