Riesling zal in de toekomst heel anders smaken

Ondanks de grote droogte kenden de Duitse wijnbouwers vorig jaar een goede oogst. Door het warmere klimaat dreigt de populaire Duitse Riesling-wijn echter een andere smaak te krijgen. Dat zegt Otmar Löhnertz, professor bodemwetenschappen aan de Universität Geisenheim, in een reactie op cijfers van het Deutsches Weininstitut (DWI), waaruit bleek dat de Duitse wijngaarden tijdens de zomer van vorig jaar slechts 54 procent van de normale regenval konden genieten. 

Riesling is weliswaar relatief goed bestand tegen droogteperiodes, maar is wel gevoelig voor het zonlicht. Daardoor kan het karakter van de wijn fundamenteel veranderen.

Zonlicht

‘De druiven in de Riesling-wijngaarden beschikken over verrassend lange wortels,’ verduidelijkt Ernst Büscher, woordvoerder van het Deutsches Weininstitut (DWI). ‘Daardoor kunnen ze diep in de bodem uit watervoorraden putten. Op die manier hebben ze bij droogteperiodes een grotere overlevingskans. Voor de zoete Riesling zijn de hogere temperaturen zelfs een voordeel.’

Fel zonlicht kan volgens professor Löhnertz echter wel een probleem vormen. ‘Druiven zijn gevoelig voor zonnebrand,’ zegt hij. ‘Bovendien zouden de vruchten te snel rijpen. Daardoor zouden ze hun typische frisse smaak verliezen. De Riesling dreigt daardoor gevoelig zoeter te worden.’

‘Het suikergehalte van de druiven zal door de hogere temperaturen sterk toenemen. Hierdoor zal ook het alcoholniveau van de wijn toenemen. Dat is niet altijd een goede ontwikkeling. De smaak van de wijn dreigt immers fundamenteel te veranderen. Dan spreken we over een ander type wijn. In de toekomst zal Riesling fundamenteel anders smaken.’

Natuurlijke mutaties

Momenteel proberen de Duitse wijnboeren tegenmaatregelen te nemen. Onder meer worden de wijnranken anders aangeplant, zodat ze minder zonlicht opvangen. Genetische manipulatie is geen oplossing, want dan mag de wijn niet langer de naam Riesling dragen. De Duitse wijnboeren moeten dan ook op een natuurlijk mutatie-proces wachten om de druiven meer weerbestendig te maken.

De Universität Geisenheim probeert inmiddels alternatieve teeltsystemen uit, waardoor men hoopt onder warmere omstandigheden toch het frisse karakter van de wijn te kunnen behouden. “Theoretisch zou men op een volledig nieuwe wijnsoort kunnen overstappen,” erkent Löhnertz. “De consument houdt echter vast aan de Riesling waarmee hij vertrouwd is geraakt.”

Meer