Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 06 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Riesling zal in de toekomst heel anders smaken

Logo Business AM
Economie

03/10/2019 | Marc Horckmans | 2 min leestijd

Ondanks de grote droogte kenden de Duitse wijnbouwers vorig jaar een goede oogst. Door het warmere klimaat dreigt de populaire Duitse Riesling-wijn echter een andere smaak te krijgen. Dat zegt Otmar Löhnertz, professor bodemwetenschappen aan de Universität Geisenheim, in een reactie op cijfers van het Deutsches Weininstitut (DWI), waaruit bleek dat de Duitse wijngaarden tijdens de zomer van vorig jaar slechts 54 procent van de normale regenval konden genieten. 

Riesling is weliswaar relatief goed bestand tegen droogteperiodes, maar is wel gevoelig voor het zonlicht. Daardoor kan het karakter van de wijn fundamenteel veranderen.

Zonlicht

‘De druiven in de Riesling-wijngaarden beschikken over verrassend lange wortels,’ verduidelijkt Ernst Büscher, woordvoerder van het Deutsches Weininstitut (DWI). ‘Daardoor kunnen ze diep in de bodem uit watervoorraden putten. Op die manier hebben ze bij droogteperiodes een grotere overlevingskans. Voor de zoete Riesling zijn de hogere temperaturen zelfs een voordeel.’

Fel zonlicht kan volgens professor Löhnertz echter wel een probleem vormen. ‘Druiven zijn gevoelig voor zonnebrand,’ zegt hij. ‘Bovendien zouden de vruchten te snel rijpen. Daardoor zouden ze hun typische frisse smaak verliezen. De Riesling dreigt daardoor gevoelig zoeter te worden.’

‘Het suikergehalte van de druiven zal door de hogere temperaturen sterk toenemen. Hierdoor zal ook het alcoholniveau van de wijn toenemen. Dat is niet altijd een goede ontwikkeling. De smaak van de wijn dreigt immers fundamenteel te veranderen. Dan spreken we over een ander type wijn. In de toekomst zal Riesling fundamenteel anders smaken.’

Natuurlijke mutaties

Momenteel proberen de Duitse wijnboeren tegenmaatregelen te nemen. Onder meer worden de wijnranken anders aangeplant, zodat ze minder zonlicht opvangen. Genetische manipulatie is geen oplossing, want dan mag de wijn niet langer de naam Riesling dragen. De Duitse wijnboeren moeten dan ook op een natuurlijk mutatie-proces wachten om de druiven meer weerbestendig te maken.

De Universität Geisenheim probeert inmiddels alternatieve teeltsystemen uit, waardoor men hoopt onder warmere omstandigheden toch het frisse karakter van de wijn te kunnen behouden. “Theoretisch zou men op een volledig nieuwe wijnsoort kunnen overstappen,” erkent Löhnertz. “De consument houdt echter vast aan de Riesling waarmee hij vertrouwd is geraakt.”


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks