Nieuw productierecord voor wereldwijde wijnsector

Italië bleef ook vorig jaar de grootste wijnproducent van de wereld. Frankrijk staat op de tweede plaats, gevolgd door Spanje. Dat blijkt uit een rapport van de Organisation Internationale de la Vigne et du Vin (OIV). De sectororganisatie berekende dat wijnboeren het voorbije jaar wereldwijd een gezamenlijk volume van 292,3 miljoen hectoliter hebben geproduceerd. Dat was een stijging met 42,5 miljoen hectoliter tegenover het jaar voordien.

De organisatie wijst erop dat de wereldwijde wijnproductie het voorbije jaar een nieuw recordniveau heeft bereikt. Italië, Frankrijk en Spanje zijn ook de grootste wijnexporteurs van de wereld. Die drie landen vertegenwoordigen samen meer dan 50 procent van de wereldmarkt.

Herstel

Het rapport zet de nieuwe recordproductie extra in de kijker. Het jaar voordien was immers een historisch lage productie geregistreerd. Toen was een terugval met 8,2 procent tot 246,7 miljoen hectoliter gemeld. De Europese Unie liet daarbij de grootste achteruitgang optekenen.

Dat jaar kende de Europese wijnproductie een inkrimping met 14 procent. De Europese wijnproductie was toen het slachtoffer van een aantal extreme weergebeurtenissen. Daardoor moest vroegtijdig worden geoogst. Vorig jaar kon de sector echter een sterk herstel melden. Voor de sterkste toename tekenden de Verenigde Staten, Argentinië, Chili en Nieuw-Zeeland.

Italië bleef ook vorig jaar met een volume van 54,8 miljoen hectoliter de grootste wijnproducent van de wereld, gevolgd door Frankrijk (49,1 miljoen hectoliter) en Spanje (44,4 miljoen hectoliter). Een aantal Europese landen moest echter ook vorig jaar met ongunstige weersomstandigheden afrekenen.

In Portugal werd de oogst bedreigd door meeldauw. Met een volume van 6,1 miljoen hectoliter kon het land toch een hogere productie dan het gemiddelde van de jaren voordien melden. Het rapport voegt eraan toe dat ook Griekenland (2,2 miljoen hectoliter) en Bulgarije (1 miljoen hectoliter) slechts een relatief beperkte productie kenden.

Wijngaarden

In de rest van de wereld liet China een achteruitgang met 2,3 miljoen hectoliter tot 9,3 miljoen hectoliter melden. In de Verenigde Staten was er een groei met 0,5 miljoen hectoliter tot 23,9 miljoen hectoliter. Argentinië kon een toename met 2,7 miljoen hectoliter tot 14,5 miljoen hectoliter noteren. Chili registreerde een sterke stijging met 3,4 miljoen hectoliter tot 12,9 miljoen hectoliter.

In Brazilië was er echter een terugval tot 3,1 miljoen hectoliter. Ook Zuid-Afrika moest een inkrimping met 1,4 miljoen hectoliter tot 9,5 miljoen hectoliter optekenen. De Australische productie bleef status-quo op 12,9 miljoen hectoliter. Nieuw-Zeeland noteerde een toename met 0,2 miljoen hectoliter tot 3 miljoen hectoliter.

De wereld telde het voorbije jaar in totaal nog 7,4 miljoen hectaren wijngaarden. Dat is nagenoeg een status-quo tegenover het jaar voordien. Het wereldwijde areaal aan wijngaarden kent al vijf jaar een achteruitgang. Dat is vooral te wijten aan inkrimpingen in de Verenigde Staten, Portugal, Iran en Turkije.

De grootste oppervlakte kan worden teruggevonden in Spanje (969.000 hectaren). Chinese wijnboeren zijn actief op een oppervlakte van 875.000 hectaren. Daar moest na een periode van tien jaar sterke groei een vertraging worden gemeld. Zuid-Afrika en Australië zagen hun areaal verder inkrimpen. Mexico kon daarentegen op een uitbreiding rekenen.

Meer