Wijngaarden Bordeaux worden onbetaalbaar: 140 zijn al in Chinese handen

De wijngaarden uit het Bordeaux-gebied worden steeds duurder. Dat blijkt uit een rapport van vastgoedconsulent Rustmann & Associés, gespecialiseerd in de verkoop van Bordeaux-wijngaarden. Voor het fenomeen kunnen volgens de consulent verschillende redenen naar voor worden geschoven.

Onder meer wordt gewezen naar de toenemende Chinese interesse voor de Franse kwaliteitswijnen, maar ook het eigen bedrijfsleven is vaak op zoek naar wijngaarden die te koop worden aangeboden.

Pomerol

“De verkoopprijzen voor wijngaarden lopen steeds verder op, zelfs wanneer de sites zonder het bijhorende kasteel op de markt worden gebracht,” zegt consultant Thierry Rustmann. “Twee of drie jaar geleden kon men in Saint-Emilion wijngaarden tegen 150.000 euro per hectare kopen.”

“Nu krijgt men niets meer voor minder dan 250.000 euro tot 300.000 euro per hectare. De prijzen kunnen zelfs oplopen tot 3 miljoen euro per hectare en meer.”

De regionale krant Sud Ouest berekende dat de prijzen in Pomerol nog beduidend hoger kunnen oplopen en geïnteresseerden rekening moeten houden met bedragen tot 4,4 miljoen euro per hectare.

De Franse verzekeraar Scor heeft 178 miljoen euro betaald voor het Château Troplong Mondot in Saint-Emilion. Troplong Mondot beschikt over een wijngaard met een oppervlakte van negenentwintig hectare, waarmee een prijs van 6,1 miljoen euro per hectare wordt bereikt.

Investering

Statistieken van het Franse ministerie van landbouw tonen dat de gemiddelde verkoopprijs van wijngaarden in Zuidwest-Frankrijk vorig jaar 91.500 euro per hectare bedroeg, tegenover een niveau van 92.100 euro het jaar voordien.

“Dat gemiddelde dekt echter enorme verschillen tussen beroemde kastelen en meer gewone wijngaarden in Bordeaux, die slechts 9.000 euro per hectare kosten,” waarschuwen specialisten. Volgens Sud Ouest zijn de beste wijngaarden inmiddels meer dan vierhonderd keer meer waard dan hun minder illustere buren.

Analisten zeggen dat de prijs van de meest aantrekkelijkewijngaarden van het Bordeaux-gebied voor een aanzienlijk deel wordt bepaald door grote kastelen die extra percelen willen kopen om hun productie te kunnen verhogen.

Daarnaast wordt gewezen op de komst van Chinese miljardairs, die inmiddels in de regio ongeveer honderdveertig wijngaarden in eigendom hebben. Maar Rustmann wijst ook naar de interesse van banken, verzekeraars en andere bedrijven voor de Bordeaux-wijngaarden.

“Zij zien de wijngaarden als een goede investering,” betoogt Rustmann. “Aangezien de prijzen steeds verder oplopen, worden ook die investeringen immers steeds meer waard. Bovendien vormen deze sites bijzonder aangename kaders voor seminaries en andere evenementen die de bedrijven mogelijk zouden willen organiseren.”

Meer