Wijn deed het ook in 2018 beter dan aandelen

De sector van de kwaliteitswijnen is dit jaar ontsnapt aan de volatiliteit die op de wereldwijde aandelenmarkten werd ervaren. Er kon dit jaar een gemiddelde waardestijging met 2 procent worden gemeld. Dat blijkt uit een studie van de London International Vintners Exchange (Livex). De resultaten zijn volgens het rapport geruststellend voor vermogende beleggers, die de voorbije jaren in topwijnen hebben geïnvesteerd om hun beleggingen tegen marktschommelingen te beschermen.

Net zoals andere materiële activa – zoals goud, kunst of vastgoed – hebben topwijnen een lage correlatie met de aandelenmarkten en worden daarom gebruikt als een veilige haven voor een diversificatie van een portfolio.

Bourgondië

“De investeringen in topwijnen kenden dit jaar een sterker rendement dan wereldwijde aandelen,” aldus het rapport. Hoewel de Livex 100 slechts een bescheiden groei met 0,22 procent liet optekenen, kon op de bredere Livex 1000 een stijging met 10,2 procent tot een historisch record worden gemeld.”

“Daarmee presteert de wijnsector beter dan het merendeel van de aandelenmarkten, onder meer New York, Londen, Frankfurt of Hongkong. De Bourgondische wijnen lieten de beste cijfers – zowel bij het marktaandeel als het rendement – optekenen. Het marktaandeel van Bourgondië bedraagt nu 15 procent, tegenover 12,7 procent vorig jaar.”

De Bourgondische wijnen lieten tijdens de maand november zelfs een recordaandeel van 20,9 procent optekenen. Marktleider blijft echter nog steeds Bordeaux, maar diens aandeel viel op één jaar wel terug van 68 procent naar 59 procent. Wanneer naar de prijzen wordt gekeken, komen de tien beste prestaties allemaal uit Bourgondië.

Daarbij lieten Armand Rousseau en Domaine de la Romanée-Conti een respectievelijke stijging met respectievelijk 42,7 procent en 33,5 procent optekenen. “De relatieve schaarste van wijnen in de hoogste marktsegmenten heeft, in samenwerking met een groeiende vraag, sterk de prijzen van Armand Rousseau en Romanée-Conti beïnvloed,” zegt het rapport.

Champagne

Gevrey Chambertin Clos Saint-Jacques 2010 is met een stijging van 194,8 procent tot nu toe de toppresteerder van het jaar, gevolgd door Chambertin 2010 met een groei van 152,9 procent. Beide wijnen behoren tot de portfolio van Armand Rousseau. Op de derde plaats volgt Saint Romanée Vivant 2007 van Domaine de la Romanée-Conti met een stijging van 132,9 procent.

In oktober werd een fles Romanée Conti 1945 van Domaine de la Romanée-Conti op een veiling van Sotheby’s in New York verkocht voor een bedrag van 558.000 dollar. De fles werd daarmee de duurste wijn die ooit op een veiling werd verkocht.

De onderzoekers merken nog op dat de Franse Champagne de derde meest populaire wijnregio van de wereld, ten nadele van Italië, is geworden. Het marktaandeel van Champagne steeg van 6 procent naar 8 procent.

De Livex omvat meer dan 425 verkopers uit 38 verschillende landen. Tijdens de maand oktober werd voor een recordbedrag van meer dan 50 miljoen pond op het platform verhandeld.

Meer