Wijn betere investering dan goud en aandelen

Investeerders in dure wijnen hebben dit jaar een groter rendement op hun kapitaal dan beleggers in aandelen of goud. Dat blijkt uit een rapport van consulent Liv-ex over de duizend topmerken van de internationale wijnmarkt.

Opgemerkt wordt dat de wijnsector de eerste elf maanden van dit jaar een rendement van 11,3 procent heeft geboekt. Gewag wordt gemaakt van een nieuw record, gedragen door een toenemende interesse voor wijnen uit de Bourgogne en Italië. Wijn scoort daarmee bovendien opmerkelijk beter dan de aandelen op de London Stock Exchange, waar over een periode van elf maanden een rendement van 6,6 procent werd geregistreerd. Goud liet een winst van 1,4 procent optekenen. In dollar zou een investeerder in wijn volgens een rendement van 21,8 procent hebben geboekt, tegenover een positieve evolutie van 20,5 procent voor aandelen en een winst van 11 procent op de goudmarkt. “Er is niet langer alleen sprake van interesse voor dure Bordeaux-wijnen,” zegt Ed Jackson, analist bij Liv-ex, tegenover de Britse zakenkrant Financial Times. “Ook kan een toenemende belangstelling worden opgemerkt voor Bourgogne en Barolo. Dat heeft tot een duidelijke prijsstijging geleid.”

China

Onder meer blijkt dat ook de Chinese beleggers opnieuw hun opwachting op de markt hebben gemaakt. Die groep was de voorbije jaren weggebleven door de strijd van de Chinese overheid tegen corruptie. “Chinese klanten waren in het verleden alleen in rode Bordeaux-wijnen geïnteresseerd,” zegt Jackson. “Er wordt echter ook gediversifieerd naar andere Franse regio’s. Maar ook Australische wijnen – zoals Penfolds – beginnen heel wat aandacht te krijgen.” Dat fenomeen wordt volgens de analist wel gesteund door de handelsovereenkomst die China en Australië hebben afgesloten. Jackson voegt er echter aan toe dat de bredere interesse niet alleen in China, maar ook in andere delen van de wereld kan worden opgemerkt. De grootste katalysator was volgens de analisten de markt van de Bourgogne-wijnen. In vergelijking met de Bordeaux-wijnen, levert de Bourgogne levert immers wijnen met lagere productieniveaus af. “Berichten over een kleinere oogst heeft dan ook de interesse voor de topwijnen uit de Bourgogne doen toenemen,” zegt de Financial Times.

Wijncriticus

Verder wordt aangevoerd dat bij de index van de honderd duurste wijnen een groei met 5,4 procent kon worden opgetekend. Die prijzen bleken grotendeels mee te evolueren met de koersschommelingen van het Britse pond. Onder meer kon na de beslissing tot een brexit een sterke prijsstijging worden opgemerkt. Die trend kon worden geregistreerd tot april dit jaar. Toen kwam een einde aan een onafgebroken periode van zestien maanden prijsstijgingen. Maar inmiddels is er opnieuw met een groei aangeknoopt. Liv-ex zegt te verwachten dat de diversifiëring zich wellicht ook volgend jaar zal verder zetten. Daarbij wordt gewag gemaakt van een toenemend aantal wijnhandelaars die een kaart met een groter assortiment samenstellen. Anderzijds wordt wel gewag gemaakt van een aantal onzekerheden die de prijzen volgend jaar zouden kunnen beïnvloeden. Onder meer wordt gewezen op de aanhoudende volatiliteit van het Britse pond, vooral onder invloed van de verdere onderhandelingen rond de brexit. Er wordt echter ook gewag gemaakt van het vertrek van wijncriticus Neal Martin bij het magazine The Wine Advocate. Martin maakte vorige maand bekend in februari te zullen overstappen naar de wijnsite Vinous. “De waarderingen van Martin konden van een wijn een succes of een mislukking maken,” getuigt Liv-ex. “Zijn vertrek zou er dan ook toe kunnen leiden dat een belangrijke pijler voor de prijsbepalingen wegvalt.” (mah)