Net geen half miljoen euro voor een fles wijn

Bij het veilinghuis Sotheby’s in New York zijn zopas twee flessen rode wijn van de Boergondische producent Romanée-Conti uit 1945 verkocht voor een gezamenlijk bedrag van meer dan 1 miljoen dollar. Daarmee heeft Sotheby’s een nieuw record laten optekenen. Het vorige record dateerde van acht jaar geleden, toen een fles Cheval-Blanc uit 1947 in Genève voor een bedrag van 304.375 dollar werd verkocht.

Die fles had echter wel een inhoud van zes liter. Het vorige record voor een standaardfles dateert eveneens van het begin van dit decennium, toen op een veiling in Hongkong voor een fles Chateau Lafite Rothschild uit 1869 een bedrag van 233.000 dollar werd geboden.

Drouhin

Op de veiling in Sotheby’s werd het record van Chateau Lafite vijf keer geklopt. De flessen Romanée-Conti kwamen uit de persoonlijke wijnkelder van producent Robert Drouhin. Een eerste fles haalde een verkoopprijs van 558.000 dollar, terwijl het tweede exemplaar voor een bedrag van 496.000 dollar werd afgeklopt.

Sotheby’s had vooraf geraamd dat de flessen mogelijk elk een maximumbedrag van 32.000 dollar zouden kunnen halen. Daarnaast werden ook drie magnums uit 1937 verkocht voor een bedrag van 310.000 dollar per exemplaar. Hier had het veilinghuis per exemplaar gewag gemaakt van een maximumbedrag van 40.000 dollar.

In totaal werden door Sotheby’s een voorraad van honderd flessen uit de kelder van Drouhin verkocht. Negen flessen haalden daarbij een bedrag van meer dan 100.000 dollar. In totaal leverde de veiling een bedrag op van 7,3 miljoen dollar.

Serena Sutcliffe, hoofd van de internationale wijndivisie van Sotheby’s, maakte gewag van een uitzonderlijk aanbod. Romanee-Conti telde in zijn jaargang 1945 in totaal amper zeshonderd flessen. De oogst vormde immers de laatste productie die het wijnhuis op de markt bracht vooraleer de oude wijnranken werden verwijderd en een nieuwe wijngaard werd aangeplant.

Verborgen

Romanée-Conti wordt door vele experts als de beste wijn uit Bourgondië bestempeld en wordt beschouwd als een van de meest prestigieuze producenten van de wereld. Romanée-Conti ligt in de Côte de Nuits en beschikt over een wijngaard van bijna twee hectare. Het Bourgondische wijnhuis produceert tussen vijfduizend en zesduizend flessen per jaar.

Wijnproducent Robert Drouhin was in het bezit van de voorraad gekomen door een overeenkomst die zijn vader Joseph negentig jaar geleden met de eigenaars van Romanée-Conti had gesloten. Daarbij werd Drouhin de exclusieve verdeler van Romanée-Conti in Frankrijk en België.

Op die manier kwam Drouhin in het bezit van grote voorraden van het Bourgondische wijnhuis. Robert Drouhin getuigde dat zijn vader tijdens de tweede wereldoorlog in zijn wijnkelder een valse muur had gebouwd om de waardevolle voorraden voor de Duitse bezetters verborgen te houden. De nieuwe eigenaar van de flessen is onbekend.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20