Tientallen wijnboeren in de Franse Bordeaux-regio dreigen ten gronde te zullen worden gericht door een gigantische hagelstorm die hun wijngaarden heeft vernield, waardoor voor het tweede jaar op rij met een rampzalige oogst rekening zal moeten worden gehouden. Een storm van vijftien minuten, maar met ongekende felheid, sneed het voorbije weekend door de regio.
Een strook met een breedte van één kilometer werd door de storm – met hagelstenen die de afmetingen van duiveneieren bleken te hebben – gegeseld. Volgens de autoriteiten werden ongeveer 6 procent van de Bordeaux-wijngaarden getroffen. In Cognac zouden 14 procent van de aanplantingen zijn beschadigd.
Prijzen
Veel wijnboeren getuigden alle hoop op een oogst te hebben verloren. De wijngaarden van Bordeaux hadden vorig jaar al de kleinste oogst sinds het begin van de jaren negentig opgeleverd, nadat de ranken in april door vorst waren geteisterd en in augustus door hagel verder waren beschadigd. De totale Franse wijnoogst viel het voorbije jaar terug tot het laagste niveau sinds de tweede wereldoorlog.
Experts vrezen dat een tweede opeenvolgende mislukte oogst tientallen kleinere wijnboeren naar een faillissement zou kunnen duwen, terwijl tevens voor een sterke verhoging van de prijzen van Bordeaux-wijnen zou moeten worden gevreesd.
Niet alle Bordeaux-wijngaarden werden door de recente oogst getroffen. Onder meer Saint-Émilion bleef grotendeels gespaard. Elders, zoals in de Haut-Médoc, werden de wijnstokken echter gedecimeerd, ondanks de inzet van hagelkanonnen, die schokgolven moeten opwekken om de hagelvorming te voorkomen.
Franck Jullion, voorzitter van de wijnbouwers in de regio Blaye Côtes-de-Bordeaux, maakte gewag van een regelrechte verwoesting. “De wijnstokken moesten normaal binnenkort beginnen te bloeien,” getuigt hij. “Ze zijn teruggekeerd naar een wintertoestand. Na de vorst van vorig jaar zullen veel wijnbouwers met heel complexe situaties worden geconfronteerd.”
Compensaties
“Vorst kan de wijnboeren één jaar productie doen verliezen, maar als het hout van de wijnstokken wordt geraakt, dreigt twee jaar activiteit verloren te gaan,” aldus nog Franck Jullion. “Sommige wijnmakers zullen zich van een dergelijk klap nooit herstellen.”
Ook Cyril Giresse, eigenaar van het wijngoed Château Gravettes Samonac, bevestigde de gewelddadige impact van de storm op de vegetatie. Door de hagelstenen en de harde wind is er volgens hem op sommige plaatsen niets meer overgebleven. Anderen maken gewag van de ergste storm die de regio in meer dan drie decennia heeft moeten verwerven.
Lokale politici hebben al overheidssubsidies gevraagd om de verliezen van de wijnmakers te compenseren. Stéphane Travert, Frans minister van landbouw, gaf al te kennen dat overheidsgeld beschikbaar zou worden gesteld. Hij beloofde dat de nodige maatregelen zouden worden genomen.
Experts waarschuwen dat de wijngaarden van Cognac nog zwaarder getroffen zijn dan de producenten van Bordeaux. “Dit is een catastrofe voor onze regio,” benadrukte Christophe Véral, voorzitter van de Union Générale des Viticulteurs de Cognac, dan ook. Velen vrezen dat er ook volgend jaar een impact zal zijn op de productie.