Bordeauxwijn heeft eigen markt vernietigd

De Bordeaux-wijnen hebben een uitmuntend jaar achter de rug. Dat is alvast de visie van de Franse producenten zelf. Elders is men echter veel minder enthousiast.

Dat schrijft journalist Will Humphries in de Britse krant The Times. Hij verwijst onder meer naar de Britse wijncriticus Jane MacQuitty, die getuigt dat de Engelse handelaars en experts niet onder de indruk blijken van de nieuwe jaargang. Daarentegen wordt gewag gemaakt van astronomische prijzen en een arrogante houding van de wijnproducenten. Er wordt aan toegevoegd dat de jaargang weliswaar niet slecht is, maar een kwaliteit biedt die elders veel goedkoper kan worden gekocht.

Omzetdalingen

“Bordeaux is ongetwijfeld een van de beroemdste en beste wijnregio’s van de week, maar de kasteelhouders lijken over het hoofd te zien dat vele consumenten hun voorkeuren naar andere producten laten gaan,” zegt Jane MacQuitty. “Onder meer bij de rioja in Spanje en de barolo in Italië zijn schitterende wijnen terug te vinden.” “De situatie zal niet verbeteren door de productie van duurdere wijnen,” zegt Will Humphries, verwijzen naar mogelijke plannen van de producenten om hun prijzen met 15 procent of 20 procent te verhogen. Hij merkt ook op dat Groot-Brittannië voor Bordeaus de vierde grootste afzetmarkt ter wereld is, maar het voorbije jaar een omzetdaling met 13 procent heeft laten optekenen, terwijl in Duitsland en België respectievelijk een terugval met 32 procent en 9 procent werd gemeld. Wijnhandelaar Haynes, Hanson & Clark benadrukt echter dat Bordeaux één van de beste wijnregio’s van de wereld blijft en dit jaar enkele mooie verrassingen heeft. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20