Klimaatverandering kan van België een wijnparadijs maken

De klimaatverandering heeft een gigantische impact op de Europese wijnproducenten, maar er is niet altijd sprake van negatieve effecten. België is daarvan een sprekend voorbeeld. Dat meldt de nieuwssite Euractiv, waar wordt opgemerkt dat de oplopende temperatuur-patronen een belangrijke stimulans voor de Belgische wijnproductie kunnen blijken.

“De stijgende temperaturen stimuleren de wijnproductie in de noordelijke regio’s van Europa,” zegt Euractiv. “In België heeft de productie over een periode van ongeveer tien jaar een verviervoudiging gekend. De oppervlakte die voor de wijngaarden wordt gereserveerd, heeft nog een snellere stijging gekend. Maar naast het volume kunnen er ook op het gebied van smaak belangrijke evoluties worden opgetekend.”

Exotisch

Etienne Rigo, een van de eigenaren van het Domaine de Mellemont, wijst erop dat de Belgische wijnen twintig jaar geleden vooral smaken van citroenen, limoenen en pompelmoezen naar voor lieten komen, terwijl de aroma’s vandaag dichter bij exotische producten – zoals lychee of ananas – zouden liggen.

“Dat is een opmerkelijke evolutie,” getuigt Etienne Rigo. “Twintig jaar geleden had België vooral lichtere wijnen. Vandaag kan gesproken worden van een voller product, met een langere afdronk en een veel langere persistentie.”

Euractiv wijst erop dat in België twintig jaar geleden amper 72 hectare wijngaarden kon worden geteld. Het voorbije jaar kon een areaal van 343 hectare worden geregistreerd. Dat is bijna een vervijfvoudiging. De nieuwssite erkent dat de kloof met buurland Frankrijk nog bijzonder groot blijft, maar benadrukt dat de Belgische wijnindustrie duidelijk aan een opmars is begonnen.

Patroon

Het fenomeen is volgens Wim Thiery, klimaatwetenschapper aan de Vrije Universiteit Brussel, onderdeel van een breder patroon. “Er is een duidelijke verschuiving merkbaar,” merkt hij op. “Op dit ogenblik zijn vooral mediterrane regio’s uitermate geschikt voor de wijnbouw. Dat zal in de toekomst veel minder het geval zijn.”

“In plaats daarvan zullen gebieden in Noord-Europa, zoals België, voor wijngaarden en wijnbouw veel beter geschikt worden. Er zijn uiteraard ook een aantal nadelen. Door de klimaatverandering zijn de weersomstandigheden in het algemeen grilliger geworden, wat de wijngaarden schade kan toebrengen. Maar de meeste veranderingen hebben een geleidelijker karakter.”

Productie gestegen, smaak geëvolueerd

“De productie is gestegen, de smaak is geëvolueerd en er kan ook vroeger worden geoogst,” zegt Wim Thiery nog.

Ook het Domaine de Mellemont, veertig kilometer ten zuidwesten van Brussel, wijst erop dat het plukseizoen in het verleden eind oktober op de kalender stond. Maar dit jaar hoopt men volgens Etienne Rigo de druiven rond eind september of begin oktober te kunnen oogsten.

Hij wijst er daarbij ook op dat de Belgische wijn nog erg jong is en op het gebied van druivensoorten en terroir nog steeds in zijn adolescentie zit. Rigo zegt dan ook te verwachten dat de Belgische wijnen de volgende jaren nog een fantastische periode tegemoet kan gaan.

Meer