45 van ‘s werelds 50 duurste wijnen zijn…

De Franse Bourgogne produceert de meest waardevolle wijnen ter wereld. Dat blijkt uit een rangschikking van consulent Wine Searcher op basis van de gegevens van zeven miljoen flessen, afkomstig van meer dan vijftigduizend wijnkelders, handelaars en producenten over de hele wereld.

Niet alleen wordt de ranglijst met de meest dure wijnen ter wereld aangevoerd door een Richebourg Gran Cru, Côte de Nuits uit 1985, maar de regio Bourgondië krijgt binnen de top vijftig in totaal veertig vermeldingen. Omdat nog vijf andere Franse merken een vermelding hebben gekregen, is het land binnen de top vijftig in totaal met vijfenveertig wijnen vertegenwoordigd.

Voor een fles Richebourg Gran Cru, Côte de Nuits van wijnbouwer Henri Jayer moet volgens Wine Searcher een bedrag van 13.856 euro betaald worden. Bovendien bezit Henri Jayer, die negen jaar geleden overleed, met een bedrag van 8.053 euro voor een Cros-Parantoux uit het domein Vosne-Romanée Premier Cru ook een derde plaats.

Aangezien de tweede plaats met een bedrag van 12.169 euro wordt bekleed door een Grand-Cru van het Domaine de la Romanée-Conti, bestaat de volledige top drie uit Bourgogne-producten, die bovendien zeven van de tien duurste wijnen ter wereld vertegenwoordigen. Een Montrachet Grand Cru van het Domaine Leflaive levert de Bourgogne ook een vijfde plaats op (5.234 euro).

Moesel

De Duitse Scharzhofberger Riesling Trockenbeerenauslese van Egon Müller is op de vierde plaats de eerste witte wijn uit de rangschikking. Op een zevende plaats heeft de Moesel-wijn met een Wehlener Sonnenuhr Riesling TrockenbeerenausleseJoh Jos Prüm (4.301 euro) nog een tweede product binnen de top tien.

Beide Duitse producenten hebben in de verdere rangschikking elk nog één vermelding. Tenslotte is er in de hele rangschikking slechts één wijn die niet uit Europa afkomstig is. Op de veertiende plaats staat immers Screaming Eagle Cabernet Sauvignon van Stanley Kroenke (2.636 euro) uit Napa Valley in de Amerikaanse staat Californië.

De Franse Bordeaux-wijngaarden hebben in de ranglijst amper twee vertegenwoordigers met een Petrus van Jean-Pierre Moueix op een achttiende plaats (2.469 euro) en een Le Pin van Jacques Thienpont op de drieëntwintigste plaats (2.156 euro).

Daarnaast is er met een Ermitage Cuvée Cathelin van Jean-Louis Chave ook nog één vertegenwoordiger van de Côtes-du-Rhone op de tiende plaats (3.469 euro). (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20