Richard Bransons Virgin Group int 1 miljard dollar voor Galactic-aandelen

Richard Bransons holdingmaatschappij Virgin Group heeft voor 1 miljard dollar aan aandelen verkocht in Virgin Galactic, het ruimtevaartbedrijf dat in 2019 naar de beurs ging via een special purpose acquisition company (SPAC). De marktwaarde van het ruimtevaartbedrijf is bijna verdrievoudigd sinds de beursnotering.

  • De groep, die zijn belang in Virgin Galactic het afgelopen jaar aanzienlijk heeft verminderd, heeft eerder deze week nog eens voor 300 miljoen dollar aan aandelen verkocht.
  • Dat brengt de totale verkoop op iets meer dan 1 miljard dollar
    • Dat staat in documenten die zijn ingediend bij de Amerikaanse financiële waakhond Securities and Exchange Commission (SEC), ingekeken door de Financial Times.
  • Het ruimtevaartbedrijf ging naar de beurs via de SPAC Social Capital Hedosophia. Deze zogenaamde blank check company wordt geleid door voormalig Facebook-senior executive Chamath Palihapitiya.
  • Bij de beursgang werd het op 2,3 miljard dollar gewaardeerd. De waardering is sindsdien bijna verdrievoudigd tot 6,6 miljard dollar. 

Hard getroffen

Virgin Group is in mei vorig jaar begonnen met de verkoop van zijn belang in Virgin Galactic, waarbij het in enkele weken tijd voor ongeveer 568 miljoen dollar aan aandelen van de hand deed. In april en augustus werd voor in totaal 450 miljoen dollar aan aandelen van de hand gedaan, inclusief de 300 miljoen dollar die deze week werd verkocht, zo blijkt uit de SEC-documenten. 

Een vertegenwoordiger van Branson, die onlangs Amazon-oprichter Jeff Bezos versloeg als eerste miljardair die naar de ruimte vloog, zei dat de opbrengst van de aandelenverkoop zou worden gebruikt om “zijn portefeuille van wereldwijde vrijetijds-, vakantie- en reisbedrijven te ondersteunen die nog steeds te lijden hebben onder de gevolgen van de Covid-19 pandemie”.

Virgin Group is hard getroffen door de pandemie; zo zei Branson op een bepaald moment zelfs dat hij een hypotheek zou nemen op zijn privé-eiland om zijn noodlijdende bedrijven te helpen ondersteunen. Hij had kritiek gekregen omdat hij zowel in het VK als in Australië overheidssteun zocht. 

Virgin Galactic was een lichtpuntje in zijn zakenportefeuille: in februari stegen de aandelen tot meer dan 60 dollar. Sindsdien hebben ze echter bijna tweederde van hun waarde verloren en momenteel worden ze verhandeld tegen ongeveer 25 dollar. Morgan Stanley verlaagde het aandeel eerder deze week naar een ‘onderwogen’ rating. 

Klimaatinitiatieven

Michael Colglazier, Virgin Galactic-CEO, zei vorige maand dat het bedrijf van plan was om ten minste één ruimtevlucht per dag aan te bieden, hoewel hij geen tijdschema gaf voor de uitbreiding van commerciële activiteiten.

Terwijl Branson het grootste deel van de aandelen van Virgin Galactic heeft verkocht, heeft Palihapitiya, een van de grootste financiers van het bedrijf, de rest van zijn persoonlijke investering in maart verkocht voor 200 miljoen dollar. De tech-investeerder, die een bekend gezicht op Wall Street is geworden na de lancering van een reeks SPAC’s, zei dat hij het geld zou herinvesteren in klimaatinitiatieven. 

Virgin Group blijft de grootste aandeelhouder in Virgin Galactic met een belang van 18 procent.

SPAC’s onder de loep

SPAC’s zijn beleggingsvehikels met een specifieke doelstelling: overnames doen. Bij zijn start op de beurs omvat een SPAC doorgaans nog geen enkele bedrijfsactiviteit. Het gaat om een volledig leeg beursfonds.

Deze beleggingsvehikels hebben dit jaar tot dusver ongeveer 110 miljard dollar opgehaald om op jacht te gaan naar particuliere bedrijven die naar de beurs worden gebracht. Ze worden echter steeds nadrukkelijker onder de loep genomen door financiële toezichthouders. Zo heeft de SEC, de Amerikaanse financiële waakhond, onlangs opgeroepen tot meer transparantie bij overnames. 

Lees ook: Aanklacht SEC tegen oprichter Nikola kan als waarschuwing gelden voor andere SPAC’s

Meer