Miljardair Richard Branson bereikt de ruimte met testvlucht van Virgin Galactic

De Britse miljardair Richard Branson heeft zondag succesvol de ruimte bereikt aan boord van een raketschip van zijn bedrijf Virgin Galactic. De vlucht bereikte een hoogte van 86 kilometer en daardoor kon de bemanning enkele minuten complete gewichtloosheid ervaren en de aarde bewonderen.

Waarom is dit belangrijk?

De veilige terugkeer van Richard Branson markeert de allereerste commerciële ruimtevlucht door zijn bedrijf Virgin Galactic. Die primeur is dus niet voor Jeff Bezos, de rijkste mens ter wereld en Blue Origin-stichter. Bezos zal zijn eigen ruimtereis op 20 juli ondernemen.

Terwijl Branson rondzweefde in zijn eigen raketschip, sprak hij een opmerkelijke boodschap uit: “Aan al de jongeren daarbuiten… Ik was ooit een kind met een droom die naar de sterren opkeek. Nu ben ik een volwassen man in een ruimteschip. Als wij dit kunnen doen, stel je dan eens voor wat jij kan doen”, zei de Britse miljardair.

Bransons eigen “one small step for humankind”-moment is nu al historisch. De vlucht van het raketschip VSS Unity wordt door velen bestempeld als het ware begin van commercieel ruimtetoerisme. En hoewel de Amerikaanse miljardair Dennis Tito in 2001 al eens het internationale ruimtestation ISS bezocht, is Branson nu zonder twijfel lid van een klein clubje ruimtepioniers.

De vlucht van Branson vervult niet alleen zijn eigen levenslange droom, het geeft ook daadwerkelijk het startschot voor de era van de commerciële ruimtevluchten. Volgens Branson zullen toekomstige klanten van Virgin Galactic zo’n 250.000 dollar moeten neertellen voor een plekje op de volgende vluchten.

Volgens NPR staan er al zeker 700 mensen uit 58 landen op een wachtlijst, waaronder Hollywoodsterren zoals Leonardo DiCaprio, Tom Hanks, Brad Pitt, Angelina Jolie, maar ook artiesten Lady Gaga, Katy Perry en Justin Bieber.

Bezos afgetroefd

Branson klopt met deze prestatie Jeff Bezos, die enkele dagen later, op 20 juli, zelf een ruimtereis zal ondernemen met zijn eigen ruimtebedrijf Blue Origin.

Bezos feliciteerde Branson en voegde ook nog toe dat hij “niet kan wachten” om zelf tot het clubje van astronauten te behoren. Buiten die interactie blijft de competitie bikkelhard.

Enkele dagen eerder tweette Bezos nog een infografiek waarin haarfijn wordt uitgelegd waarom de commerciële vluchten van Blue Origin volgens hem beter zullen zijn.

SpaceX en Elon Musk

SpaceX, het ruimtebedrijf van techmiljardair Elon Musk, staat ook klaar om astronauten naar de ruimtestations te brengen en zelfs om maan- en Marsschepen te bouwen. Het bedrijf zal ook ruimtetoeristen buiten onze atmosfeer brengen, maar die vluchten zullen verschillende dagen duren, waarbij het schip in een baan rond de aarde zal zweven.

De eerste vlucht staat gepland voor september. Kaartjes voor zo’n ervaring kosten overigens miljoenen euro’s. Musk heeft zelf nog geen plannen aangekondigd om ooit astronaut te worden.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20